Česko porušuje ľudské práva migrantov, vraví vysoký komisár OSN. Je zhrozený z verejnej diskusie aj vyhlásení Zemana. Aká je reakcia z Čiech?

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Husajn tiež povedal, že je zhrozený z xenofóbnej verejnej diskusie v ČR a islamofóbnych vyhlásení českého prezidenta Miloša Zemana. Znepokojuje ho aj stav detenčných zariadení pre utečencov. V ČR údajne dochádza aj k zadržiavaniu detí. Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček na Husajnovo vyhlásenie reagoval slovami, že zjavne ide o zintenzívnenie kampane proti Českej republike pre jej postoj k utečeneckej kríze. 

    “Jedným z najdôležitejších výdobytkov novembrových udalostí v roku 1989 je sloboda slova, sloboda názorov. Takéto vyhlásenia idú proti tomuto duchu. Slovný útok na prezidenta republiky nie je prvý a je teda úplne zrejmé, že sa stupňuje kampaň proti Českej republike kvôli postoju vo veci migračnej krízy,” uviedol Ovčáček. Rovnako dodal, že Zeman “dlhodobo varuje pred nebezpečenstvom islamského fundamentalizmu, na svojich názoroch zotrvá a nemieni ich pod tlakom zo zahraničia meniť”. Česká republika podľa neho ľudské práva dodržiava. 

    Český minister vnútra Milan Chovanec v reakcii uviedol, že nevie, čo presne Husajn kritizuje. “Je potrebné sa s tým oboznámiť. Ak nás chce kritizovať, môže prísť do ČR a môžeme diskutovať, v čom vidí zásadný problém. My podmienky pre utečencov postupne zlepšujeme a nemyslím si, že porušujeme akúkoľvek smernicu alebo pravidlá, ktoré nás zaväzujú z medzinárodných zmlúv alebo európskej legislatívy, “uviedol Chovanec.

    - Reklama -