Česko a Slovensko sú si bližšie ako kedykoľvek v minulosti. Ako je to možné?

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Na to ako sa darí našej ekonomike v porovnaní so západnými susedmi si posvietili Hospodárske noviny, ktoré píšu o tom, že nikdy v histórii sme s Čechmi neboli ekonomicky „zbrataní“ viac ako teraz. Kým v roku 1992 predstavoval slovenský HDP na osobu 60% toho českého, v roku 2014 sme už prekročili v tomto smere 90% percent úrovne Čechov.

    Podniká sa u nás lepšie

    Z rebríčka Doing Business, na ktorý sa odvoláva aj portál Hnonline.sk, vyplýva, že na Slovensku vládnu v porovnanív s Českou republikou o niečo lepšie podmienky pre podnikanie. U nás je údajne jednoduchšie rozbehnúť si nový biznis a prístupnejší je aj systém platby daní. „Tempo, akým Slovensko najmä v posledných rokoch dobiehalo Českú republiku, vôbec nie je zanedbateľné,“ uviedol pre Hospodárske noviny známy český ekonóm Pavel Kohout.

    Podľa údajov Eurstatu bol HDP na Slovensku v roku 2007 na úrovni 12 600 na osobu, čo predstavovalo približne 72% HDP Česka. V roku 2014 sa tento pomer zdvihol na 92%, keď HDP na obyvateľa vzrástlo na 21 000 eur.

    Výhody a strasti eura

    Veľký rozdiel medzi slovenskou a českou ekonomikou predstavuje mena. Kým na Slovensku platím eurom, Česi si ponechali korunu. Mena bola napríklad jedným z rozhodujúcich faktorov, pre ktorý sa spoločnosť Amazon rozhodla investovať do výstavby centrály v Česku a nie na Slovensku. Euro preto nemusí byť v prípade zahraničných investícií vždy prínosom.

    Negatívne sa euro môže podľa HNonline prejaviť aj v oblasti nezamestnanosti. Jedine pomocou vlastnej meny totiž dokáže krajina znížiť cenu vývozu a má potom potenciál, zvýšiť dopyt po svojich výrobkoch alebo na druhú stranu zdražiť dovoz iných tovarov zo zahraničia, tak aby bolo výhodnejšie nakupovať doma.

    Vzdelanie a práca

    V porovnaní s Čechmi mámy my Slováci doma oveľa menšie šance na získanie kvalitného vysokoškolskéo vzdelania. Podľa rebríčka Round University Ranking, ktorý zostavuje spoločnosť Thomson Reuters je medzi najlepšími univerzitami na svete len jedna jediná slovenská. Spomedzi tých českých sa na prestížny zoznam najkvalitnejších vysokých škôl sveta dostali 4 univerzity.

    Problém, ktorý úzko súvisí so vzdelaním je nezamestnanosť. „Je istá skupina ľudí, ktorí sú nezamestnateľní. Časť ľudí však odišla po otvorení pracovných trhov na Západe práve tam. A o časť kvalifikovaných ľudí sme prišli. Preto je dôležité, ako ich získať späť,“ varuje analytik ČSOB Marek Gábriš.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -