Česko a Poľsko sa pustili do Európskej komisie a jej kritiky voči nim v súvislosti s migrantmi

    0
    Migranti smerujúci do Európy (Autor: TASR)

    Ako vyhlásil podľa informácie tlačovej agentúry DPA český minister vnútra Milan Chovanec, na území Talianska a Grécka niet v súčasnosti “nikoho, kto by napĺňal podmienky pre presídlenie”. “Akýkoľvek prípadný návrh českej strany na prijatie je tak bezpredmetný,” dodal.

    ČR bola pripravená prijať 50 utečencov, avšak Taliansko odmietlo poskytnúť dokumenty potrebné pre ich dôkladnú bezpečnostnú previerku a nereagovalo na ďalšie podnety, uviedol šéf českého rezortu vnútra. Praha zdôvodnila nutnosť spomínaných previerok otázkami národnej bezpečnosti a úsilím o zachovanie verejného poriadku.

    Z Grécka spĺňalo predpoklady na prerozdelenie iba 12 ľudí.

    Česká vláda vyjadrila pripravenosť podieľať sa na efektívnom riešení migračnej krízy, avšak zdôraznila presvedčenie, že systém kvót nemôže byť funkčný.

    ČR malo podľa kľúča stanoveného Bruselom prijať viac ako 2600 osôb, Poľsko dokonca 6100.

    Podobne ako Praha aj Varšava odmietla obvinenia v písomnej podobe, a to podobnými argumentmi.

    Ako uviedol dnes poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak, jeho krajina upozornila na “systémové chyby” mechanizmu presídľovania. “Moja argumentácia sa opiera o princíp bezpečnosti,” zdôraznil šéf poľského rezortu vnútra a dodal, že bezpečnostná politika je národnou úlohou, a nie úlohou spoločenstva.

    Ani Taliansko, ani Grécko nevyvinuli metódy na preverenie identity žiadateľov o azyl. Žiadne rýchle oddelenie ekonomických migrantov od utečencov politického charakteru mechanizmus prerozdeľovania neposkytoval. “Je to mechanizmus, ktorý priťahuje ďalšie vlny migrantov,” kritizoval Blaszczak.

    - Reklama -