Českí zbrojári zarobia na slovenskom boji proti terorizmu

    0
    Pušky, pištole a revolvery. (Autor: youtube)

    Českí zbrojári podľa neho v rámci ,,najväčšieho prezbrojenia bezpečnostných zložiek samostatnej histórie Slovenska” dodajú 26 641 kusov služobných zbraní pre políciu typov Standard, Kompakt a Subkompakt, a to s celkovou hodnotou 14,19 milióna eur. Zvyšnú časť zo 46-tisíc objednaných zbraní dodá rakúska zbrojovka Glock, pripomína iDNES.cz.

    Česká zbrojovka zarobí aj na ,,kontroverznom balíčku protiteroristických zákonov” prijatom slovenskou vládou po novembrových teroristických útokoch v Paríži, ktorý bude v prípade podpísania prezidentom Andrejom Kiskom znamenať dodávku ,,výzbroje pre ďalších 2 500 slovenských policajtov”, uvádza český portál. Dodáva, že aj táto zákazka môže byť ,,len začiatkom”, pričom cituje vyhlásenie slovenského premiéra Roberta Fica o investíciách do rozšírenia polície a armády.

    ,,Sme samozrejme veľmi radi, že Česká zbrojovka uspela v takom náročnom a dôkladnom výberovom konaní so svojimi modelmi pištolí CZ P-07, CZ P-09 a CZ 2075 D RAMI. O to viac nás teší, že ide práve o Slovensko, ktoré je nielen z pohľadu historických súvislostí významným strategickým partnerom, a to nielen v obchodnej oblasti,” cituje iDNES.cz Dalibora Mikuša, generálneho riaditeľa spoločnosti CZ-Slovensko,  dcérskej firmy Českej zbrojovky.

    Otázku týkajúcu sa využitia dodávaných zbraní odporučil Mikuš smerovať ,,skôr na predstaviteľov SR”; slovenské ministerstvo vnútra však internetovému vydaniu denníka Mladá fronta DNES  ,,napriek prísľubom” neodpovedalo.

    Český spravodajský portál uvádza, že v rukách Českej zbrojovky je taktiež zákazka na tisíce zbraní pre armádne zložky. Po dodávkach pre českú armádu by totiž malo z rovnakého zdroja nakúpiť aj Slovensko, a to v súlade s memorandom o spoločnom vyzbrojovaní bezpečnostných zložiek v rámci NATO.

    Portál iDNES.cz v tejto súvislosti poukazuje na otvorenie nového závodu Českej zbrojovky, vybudovaného na Slovensku spoločne s firmou MSM Martin, ktorá patrí spoločnosti Excalibur Army českého podnikateľa Jaroslava Strnada.

    - Reklama -