Českí filmári spúšťajú hladovku za kolegu väzneného v Rusku: Vidíte, ako málo znamená pre ruský štát ľudský život?

    0
    Ukrajinský filmár Oleh Sencov (Autor: TASR)

    Symbolicky práve v deň 50. výročia začiatku okupácie Československa sovietskymi vojskami začali českí filmári držať hladovku za ukrajinského režiséra Oleha Sencova väzneného v Rusku. Ruská federácia je nástupníckym štátom Sovietskeho zväzu a českí filmári cítia potrebu dať najavo, že stoja na strane Oleha Sencova podobne, ako pred päťdesiatimi rokmi protestovalo niekoľko sovietskych občanov proti okupácii Československa. O zámere českých filmárov informoval web České noviny.

    „Sencova odsúdili v roku 2015 na 20 rokov väzenia za podozrenie z terorizmu na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v marci 2014. Sencov vinu nepriznal, obvinenie odmietal ako vykonštruované za pomoci sfalšovaných dôkazov. Od mája drží hladovku a žiada, aby prepustili ďalších 64 Ukrajincov,“ pripomína web.

    Ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila ruský proces so Sencovom za stalinistický. Českí filmári to vidia podobne. Proces podľa nich odhaľuje, ako málo pre ruský štát znamená ľudský život.

    „K dnešnému dňu sú pripravení držať hladovku Janeček, Václav Kadrnka, Zuzana Kříhová, Eva Papoušková, Radim Špaček a Roman Vávra,“ dopĺňa web s tým, že reťazovú hladovku organizuje Asociácia režisérov, scenáristov a dramaturgov (ARAS). Jej členovia dúfajú, že sa do reťazovej hladovky budú zapájať ďalší a ďalší ľudia až do chvíle, keď Sencova prepustia.

    Celý text nájdete na webe České noviny.

    - Reklama -