Českí colníci zadržali pri hraniciach so Slovenskom dodávku so 17 migrantmi

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Hovorca juhomoravskej polície Pavel Šváb uviedol, že v skupine bolo tiež päť detí a dojča. “V dodávke sa okrem vodiča viezlo 17 osôb, pravdepodobne išlo o Iračanov, ich totožnosť ešte potvrdzujeme,” pokračoval Šváb. 

    Hliadka colníkov z Hodonína túto dodávku zastavila na diaľnici D2 v okrese Břeclav neďaleko mesta Lanžhot. Privolaní policajti podľa neho zatkli 49-ročného vodiča a začali trestné konanie v prípade organizovania a umožnenia nedovoleného prekročenia štátnej hranice. “Muž sa preukázal falošným vodičským preukazom, ktorý údajne kúpil za 1000 korún. V Poľsku mal navyše zákaz riadenia,” dodal hovorca. 

    Ďalší osud migrantov by podľa neho mal byť v súlade s medzinárodným právom. “Podľa aktuálnych informácií ide o žiadateľov o azyl,” uviedol Šváb, ktorého cituje server Novinky.cz s tým, že by ich mali vrátiť do krajiny, kde oň požiadali. 

    V juhomoravskom kraji ide podľa Noviniek.cz o nateraz najväčšiu zadržanú skupinu utečencov v tomto kalendárnom roku. Hodinu pred týmto zadržaním česká cudzinecká polícia odhalila vo vlaku muža s falošným švajčiarskym pasom, ktorý pochádza pravdepodobne z Afganistanu. 

    - Reklama -