Česká ústavná sudkyňa: Gayovia majú mať rodičovské práva kvôli dieťaťu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Marek Kravjar)

    Ide o prípad dvoch homosexuálnych mužov, ktorí sú podľa kalifornského práva rodičmi dieťaťa vynoseného náhradnou matkou. Teraz uspeli na Ústavnom súde Českej republiky. Ich situáciou sa preto musí znova zaoberať najvyšší súd a mal by im vyhovieť. Pôvodne však uznával za otca len jedného z nich, čím podľa ústavných sudcov porušil práva partnerov aj dieťaťa.

    Sudkyňa Šimáčková k tomuto prípadu uviedla, že partneri, Čech usadený v USA a muž pôvodom z Dánska, s dieťaťom nepochybne vedú rodinný život. Žijú spolu v Kalifornii, kde sú manželia. Príležitostne však cestujú do Česka, a tak si chceli nechať v krajine uznať rozsudok. A to napríklad v súvislosti s lekárskou starostlivosťou alebo pre dedičské práva. „Po uznaní má zahraničné rozhodnutie rovnaké účinky, ako keby ho vyniesla česká justícia,“ konštatuje server Lidovky.cz.

    Prípad sa ťahá od roku 2015, keď Najvyšší súd Českej republiky kalifornský verdikt uznal, ale len vo vzťahu k Čechovi usadenému v USA. Druhý návrh potom najvyšší súd zamietol, spoločné osvojenie dieťaťa dvoma ľuďmi rovnakého pohlavia totiž české právo neumožňuje.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -