Česká republika sa podľa rozhodnutia vlády k žalobe proti EÚ nepripojí, stratila by svoju pozíciu

    0
    Český premiér Bohuslav Sobotka (Autor: SITA)
    „Vláda naďalej zastáva a bude zastávať stanovisko, že sa Česká republika k žalobe nepripojí,“ uviedol predseda vlády. „Naopak, vidíme v tom riziká z hľadiska deštrukcie pozície, ktorú dnes máme v EÚ,“ doplnil. Podľa premiéra by sa českej vláde horšie bránilo zavedeniu trvalého mechanizmu pre prerozdeľovanie utečencov.
     
    O prehodnotení pôvodného vládneho stanoviska hovoril v piatok v Snemovni Babiš. Podľa neho kvóty nefungujú a sú nezmyselné. Česko by sa preto malo pripojiť k Slovensku, ktoré žalobu podá. Babišov nápad ešte v ten istý deň odmietli premiér Sobotka aj predseda tretej koaličnej strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Na vláde sa o tom diskutovalo a väčšina ministrov vyslovila nesúhlas s týmto nápadom,“ dodal dnes Sobotka.
     
    Ministri vnútra štátov Európskej únie v septembri väčšinou hlasov schválili kvóty pre rozdelenie utečencov, ktorí prišli do Európy, medzi krajiny Únie. Proti boli Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatiaľ čo Fínsko sa zdržalo. Česko má na ich základe prijať niekoľkotisíc utečencov.
     
    Aj keď sa vláda proti kvótam dlhodobo stavala, rozhodla sa, že proti nim nebude bojovať žalobou. Sobotka vtedy uviedol, že nechce žalobami ďalej stupňovať napätie v Únii. Európa sa podľa neho nesmie pre migračnú krízu rozpadnúť. Naopak, prezident Miloš Zeman už skôr uviedol, že by sa k žalobe Slovenska pripojil.
     
    autor: jzd
     
    - Reklama -