Česká republika sa nepripojí k migračnému paktu OSN, rozhodla vláda

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Kabinet svoj odmietavý postoj zdôvodnila tým, že do textu dohovoru neboli zakomponované jej hlavné priority, napríklad jasné rozlíšenie legálnej a nelegálnej migrácie, čo presadzovala česká diplomacia.

    “Vláda sa rozhodla, že sa Česká republika k tomuto paktu nepripojí,” uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní vlády minister životného prostredia Richard Brabec. 

    S príslušným stanoviskom budú oboznámení aj českí poslanci, ktorí požiadali vládu, aby ich o svojom postoji k paktu informovala ešte pred marrákešskou konferenciou. 

    Na potrebe vytvorenia medzinárodného migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo ešte v roku 2016. Práce na ňom boli zavŕšené v júli 2018 a podpísaný má byť na konferencii v Marrákeši v dňoch 10. a 11. decembra.

    Cieľom nezáväzného 34-stranového Globálneho migračného paktu OSN je zlepšiť medzinárodnú spoluprácu pri zvládaní rastúceho počtu migrantov vo svete. Proti vystupujú najmä krajiny, ktorých lídri zaujímajú kritický postoj voči migrácii, uvádza agentúra AFP.  

    Viaceré krajiny sveta vrátane Spojených štátov, Maďarska a Rakúska už oznámili, že sa ku paktu nepripoja. Kriticky sa k dokumentu stavajú aj Poľsko, Bulharsko, Taliansko, Švajčiarsko, Dánsko, Japonsko či Austrália. O možnom prehodnotení postoja k paktu sa hovorí aj v Slovinsku či Chorvátsku.

    Na Slovensku o tomto dokumente prebiehajú diskusie. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák zdôrazňuje, že ide o politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti a že formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu

     

    - Reklama -