Česká kaviareň bude vyvaľovať oči. Trump pozval Zemana do Bieleho domu. A vieme viac

    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hana Brožková)

    Prezident Miloš Zeman „sa dočkal“. Po maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi zavolal zo svojho sídla „Trump Tower“ na newyorskom Manhattane zvolený prezident USA Donald J. Trump aj hlave českého štátu.

    Pravdepodobnosť, že sa telefonát uskutoční, bola veľká práve zo spomínaného dôvodu, že Trump už hovoril s predsedom maďarskej vlády. Zeman s Orbánom boli jediní vysokopostavení európski činitelia, ktorí republikánskeho kandidáta počas kampane podporili.

    „Prezident republiky Miloš Zeman v utorok 6. novembra 2016 telefonicky hovoril s nastupujúcim prezidentom Spojených štátov amerických Donaldom Trumpom. Nastupujúci prezident USA Donald Trump v rozhovore ocenil skutočnosť, že prezident republiky ,bol jediný európsky prezident‘, ktorý ho verejne podporil ešte pred novembrovými voľbami v USA,“ uviedol hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.

    Zeman pôjde do Bieleho domu, Trump prijal pozvanie do ČR

    Trump pozval podľa jeho slov prezidenta Zemana na návštevu Bieleho domu. „Obaja predstavitelia sa zhodli na tom, že ideálnou príležitosťou bude koniec apríla budúceho roka, keď má prezident republiky v USA dostať ocenenie významných židovských organizácií, ktoré už minulý rok ocenili Donalda Trumpa. Prezident republiky zároveň pozval nového prezidenta USA na návštevu Českej republiky a toto pozvanie bolo prijaté. Obaja štátnici ďalej diskutovali o spoločných stanoviskách v oblasti boja proti islamskému terorizmu. Hovorili spolu aj o ďalších oblastiach politickej a ekonomickej spolupráce, ktoré naše krajiny spájajú,“ dodal Ovčáček.

    Zeman má s Trumpom rovnaký pohľad na problematiku masovej migrácie a islamský terorizmus, čo zdôraznil počas prejavu, v ktorom republikánovi tesne po jeho zvolení gratuloval.

    „Mám veľkú radosť z výsledku amerických prezidentských volieb a chcel by som srdečne zablahoželať pánovi Donaldovi Trumpovi. Ako viete, 28. septembra som vyjadril verejnú podporu tomuto kandidátovi a bol som jedným z mála európskych politikov – a to z toho dôvodu, že súhlasím s jeho názormi na migráciu, ale aj na boj proti islamskému terorizmu. Domnievam sa, že americké voľby preukázali vôľu amerického ľudu nenechať sebou manipulovať médiami,“ vyhlásil vtedy okrem iného český prezident.

    Pred pár týždňami si Zeman volal s Trumpovou exmanželkou Ivanou, ktorá vyjadrila želanie stať sa americkou veľvyslankyňou v Prahe, v čom ju Miloš Zeman podporil a povedal jej, že lepšiu veľvyslankyňu USA do Prahy ani poslať nemôžu.

    Americký podnikateľ a realitný magnát Donald J. Trump porazil demokratickú súperku Hillary Clintonovú vo voľbách 8. novembra. Niektorí priaznivci Clintonovej sa s výsledkom nechceli zmieriť a zvolávali demonštrácie na mnohých miestach USA. Neskôr sa objavila snaha o prepočítanie hlasov v niektorých dôležitých štátoch Severoamerickej únie a hovorí sa o možnom tlaku na tzv. voliteľov, ktorí by mali 19. decembra Trumpa oficiálne potvrdiť ako 45. prezidenta Spojených štátov amerických. Úradu sa ujme po inaugurácii 20. januára 2017.

    - Reklama -