Česká BIS údajne potvrdila, že ruský agent s ricínom je stále v Prahe. Prezident Zeman neverí

    0
    Michal Koudelka, riaditeľ českej Bezpečnostnej informačnej služby (Autor: TASR)

    Pôvodne mal byť ohrozený starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, ktorý nechal odstrániť z Dejvic sochu kontroverzného ruského vojvodcu Ivana Koneva, a pražského primátora Zdeňka Hřiba, ktorého úrad  nechal premenovať  námestie pred ruskou ambasádou po zavraždenom ruskom opozičnom politikovi Borisovi Nemcovovi. Obaja muži dostali po prílete zmieneného cestovateľa celodennú ochranu.

    V  súčasnosti sa má cestovateľ,  diplomat podľa Koudelku stále nachádzať na ruskej ambasáde v Prahe, uviedol to nemenovaný člen parlamentného výboru, ktorý v stredu rokoval o tejto kauze.

    Koudelka na zasadnutí výboru podľa zdroja dodal, že Česko zatiaľ tohto ruského diplomata nevyhostilo, pretože nemá priame dôkazy, že dotyčný sa skutočne chystal spáchať trestný čin. Mal k tomu údajne použiť jed ricín.

    Podľa uznesenia sa parlamentný výbor zhodol, že reakciu bezpečnostných zložiek na tieto odhalenia považuje za adekvátnu.

    S informáciou o príchode ruského agenta do Prahy prišiel ako prvý český týždenník Respekt.

    Kým Moskva túto správu dementovala ako novinársku kačicu, český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček mužov príchod potvrdil. Tvrdenie, že muž mal pri sebe ricín, však minister nechcel komentovať.

    Parlamentný výbor v stredu zároveň vyjadril podporu BIS a jej aktivitám proti cudzím spravodajským službám.

    Český prezident Miloš Zeman v utorok uviedol, že ak by do Česka pricestoval ruský agent s ricínom, museli by to české tajné služby potvrdiť.

    „To sa ale nestalo, žiadnu správu som od nich nedostal,” vyhlásil Zeman.

    Prezident zároveň kritizoval existenciu troch tajných služieb v Česku, pričom dve z nich – kontrarozviedku BIS a Úrad pre zahraničné styky a informácie (ÚZSI) – považuje za “úplne zbytočné”.

    Zeman opakovanie uviedol, že najviac verí Vojenskému spravodajstvu, ktoré žiadnu informáciu o ruskom agentovi podľa neho neprinieslo.

    - Reklama -