Česi sú tolerantní. Ale ak ich budú zástancovia multikulturalizmu ešte chvíľu štvať, neskončí sa to dobre, varuje Markéta Šichtařová

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: TASR)

    Rodičia sa snažia svoje ratolesti odradiť od toho, aby si zapálili svoju prvú cigaretu alebo aby ochutnali svoj prvý polliter piva. Niekedy ich od toho odrádzajú tak vehementne, že milá ratolesť ide a najust si tú cigaretu zapáli a ten polliter vypije.

    A rovnako je to vraj aj s multikulturalizmom. Jeho koncept sa ľuďom podľa Šichtařovej vnucuje tak intenzívne, že to mnohým lezie hore krkom a o to viac sa tomuto konceptu bránia. Bohužiaľ sa to údajne môže skončiť aj zle.

    „A čím agresívnejšie bude viac-menej umiernené a v zásade celkom tolerantné obyvateľstvo osočované z xenofóbie a rasizmu, platenými kampaňami preškoľované na multikultúrnosť a cielenou politikou miešané s prisťahovalcami, tým spoľahlivejšie sa jeho krehká tolerantnosť vytratí a rasizmus vzplanie ako požiar,“ napísala ekonómka na blogu na serveri iDnes.cz.

    Aby svoje tvrdenie podporila, upozornila na prieskum univerzity v Lipsku, ktorý ukazuje niektoré nebezpečné trendy v myslení Nemcov.

    „Ukázalo sa, že viac ako štvrtina Nemcov by si buď vyslovene priala, alebo by aspoň priamo neodmietla, aby krajina mala autoritárskeho vodcu. Jedenásť percent Nemcov je presvedčených, že sú prirodzene nadradení iným národom, ďalších 20,5 percenta na túto otázku nemá jasný názor a nijako sa proti tvrdeniu o prirodzenej nadradenosti nevymedzuje. Šesťdesiat percent Nemcov je presvedčených, že Rómovia majú ,prirodzené‘ sklony ku kriminalite. (V preklade: majú to tak nejako v génoch.) A tak by sme mohli pokračovať. Rastie počet ľudí, ktorí sú presvedčení, že historici falošne zveličujú zločiny nacizmu. (V preklade: nacizmus nebol až taký zlý.) A tak ďalej a ďalej. Skoro všetky sledované kategórie neznášanlivosti, rasizmu a túžby po obmedzení demokracie rastú,“ uviedla varovne ekonómka.

    Neziskové organizácie ako Hate Free by si pravdepodobne priali pravý opak, priali by si tolerantnejšie spoločnosti. Ale svojimi kampaňami docielili podľa ekonómky presný opak. Ako je to možné? Šichtařová si myslí, že sa to stane vždy, keď nejaký sociálny inžinier dostane nápad, že zmení prirodzený poriadok vecí.

    Celý komentár nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: mp

    - Reklama -