Česi podajú Maďarom pomocnú ruku pri ochrane hraníc pred utečencami. Posielajú vojakov

    0

    Na rozdiel od nás chránia Maďari svoje južné hranice už niekoľko týždňov. Tisícky vojakov strážia plot zo žiletkového drôtu, ktorý dala vláda premiéra Orbána postaviť, aby zastavila desaťtisícové davy utečencov prichádzajúcich zo Srbska. V neľahkej situácii sa pre tento krok na Budapešť zniesla vlna kritiky, ale nájdu sa aj štáty ochotné pomôcť. Podať pomocnú ruku sa rozhodlo napríklad susedné Česko. Naša armáda sa zatiaľ nepridá.

    Pomoc od Slovenska vôbec nie je vylúčená. „V prípade dohody s maďarskou stranou vedia ozbrojené sily poskytnúť súčinnosť,“ uviedol tlačový odbor ministerstva obrany pre denník SME. Zatiaľ však neprišla žiadna oficiálna žiadosť o pomoc. „Zatiaľ sa takéto rokovania medzi slovenským a maďarským náčelníkom generálneho štábu neuskutočnili,“ uviedlo ministerstvo obrany.

    Z Česka príde Maďarom na pomoc zatiaľ 20 vojakov, aj keď tento krok poniektorí analytici kritizujú. Generálny štáb armády ČR však uviedol, že v prípade potreby je pripravený nasadiť aj zálohu, aby pomohol väčším počtom jednotiek. České ozbrojené sily tvrdia, že idú na južnú hranicu Maďarska iba trénovať. Prvé, jednomesačné, cvičenie sa má začať v októbri. Ďalší českí vojaci prídu potom do Maďarska začiatkom budúceho roka na druhé cvičenie, ktoré má byť v marci.

    Slovenské ministerstvo obrany ochranu našich južných hraníc, po vzore Maďarska, zatiaľ neplánuje, ale minister vnútra Robert Kaliňák už ohlásil cvičenie, ktoré je prípravou na takýto postup. Nejde o vojenské manévre, ale o cvičenie záchranárov pri stavbe ochrannej bariéry. „Dá sa použiť ako protipovodňová ochrana, ako ochrana proti zosuvom pôdy, ale aj ako navádzacia bariéra na ochranu štátnej hranice v prípade veľkej migračnej vlny na ktoromkoľvek mieste,“ uviedol hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov.

    - Reklama -