Čerstvá nálož od Geerta Wildersa v rozhovore pre holandský denník . “Slniečkari” nech radšej nečítajú

    0
    Geert Wilders (Autor: SITA)

    Voľby sa však budú konať v Holandsku až o osemnásť mesiacov a Wilders si je vedomý, že dovtedy sa môžu volebné preferencie ešte zásadne zmeniť. “V politike je všetko možné. Od konca druhej svetovej vojny sa však u nás konalo šestnásť predčasných volieb. Nikde nie je napísané, že súčasná vláda vydrží pri moci až do roku 2017. Je mi jasné, že za rok môžeme mať napríklad až sto kresiel v parlamente, ale rovnako napríklad len desať,” hovorí Wilders s tým, že v prípade volebného úspechu by sa jeho strana snažila okrem premiérskeho postu získať aj ministerstvo, ktoré rieši imigráciu, zdravotníctvo, spravodlivosť a zahraničnú politiku.

    Wilders sa nebráni povolebnému vyjednávaniu s ostatnými politickým stranami, ktoré však musia rešpektovať kľúčové postoje jeho Strany pre slobodu. “Chceme pre Holandsko opäť získať stratenú suverenitu. Chceme mať kontrolu nad našou menou, zákonmi a hranicami. To znamená, že budeme chcieť vystúpiť z Európskej únie. Bolo by skvelé, keby sme po vzore Švajčiarska mohli opäť činiť samostatne všetky naše rozhodnutia a boli tak fakticky pánmi svojho osudu. Chcem z Holandska urobiť hrdú a suverénnu krajinu. Verím, že skutočný demokratický systém v každej krajine je založený na spoločnej kultúre, identite a vlajke. Ľudia potrebujú vedieť, kto sú. EÚ nás len stojí peniaze a pritom tam nikomu nezáleží na našom názore.”

    “Hlavným cieľom vládnucich európskych elít je nahradiť národné štáty jedným veľkým nadnárodným štátom. To nevedie len k ekonomickým stratám, ale v neposlednom rade k strate našej identity. Toto jednoducho nechcem a určite v tomto ohľade nie som osamotený. Uvedomujete si, že sme hádam jediný štát na svete, v ktorého rokovacej sále parlamentu nevisí národná vlajka? Niekomu sa to môže zdať ako bezvýznamná maličkosť, ale vlajka je predsa symbolom štátu. Napríklad na Američanoch sa mi páči, že majú vlajku aj v každej triede. Francúzi sú hrdí na výraz šovinizmus, prezident k národu 14. júla vždy hovorí s vlajkou za chrbtom. My sme však poučovaní, že vlastenectvo je niečo zlé. Dokonca nás za to nazývajú nacionalistami alebo rasistami,” hnevá sa Wilders.

    V ďalšej časti rozhovoru sa Wilders vyjadruje k teroristickým útokom v Paríži. “Najviac ma prekvapuje, ako veľmi sú naši politici naivní. Ich politická korektnosť im prikazuje niektoré veci prehliadať a tých, ktorí na nebezpečenstvo upozorňujú, nazývať extrémistami. Mohli by sme si pritom ušetriť mnohé problémy, keby si politici uvedomili, že aktuálne hrozby sú oveľa vážnejšie, ako si kto môže myslieť,” tvrdí Wilders a poukazuje na to, že väčšina politikov takto nekoná. “Po každom takom teroristickom útoku, či už v Paríži, Londýne, či v prípade zavraždenia Fortuyna alebo Van Gogha, počujeme z úst politikov pekné rečičky. Každý je šokovaný, ale nič sa nedeje. Chcel som v parlamentnej debate použiť ten istý text, ktorý som použil po masakri v redakcii Charlie Hebdo. Nakoniec som si povedal, že by to zase k ničomu neviedlo.”

    Malá podpora v holandskom parlamente Wildersa nijako neteší, ale kompenzuje to vraj stále väčšia podpora zo strany obyčajných ľudí. “To je tiež dôvod, prečo som hovoril o falošnom parlamente. Nechcem nikoho uraziť, ale my reprezentujeme názory oveľa viac ľudí než len tých desiatich percent. Obyčajní ľudia veľmi dobre vedia, že sa im nehovorí pravda a islam predstavuje vážny problém. Sú si dobre vedomí, že nejde len o malú skupinu darebákov alebo hádam detí, ako nedávno tvrdil poslanec Pechtold,” hovorí Wilders a vyjadruje sa tiež k jeho vystúpeniu, v ktorom sa pýtal voličov, či by uvítali vo svojej krajine menej Maročanov. Za tento výrok teraz čelí obvineniu a čaká ho súd.

    “Jeden americký politik z Texasu mi hovoril, že pri každom zasadaní tamojšieho parlamentu poslanci volajú po znížení počtu Mexičanov. Keď som bol malý, zase sme to hovorili o Nemcoch. Ale o Maročanoch sa to hovoriť nesmie? Pritom ja mám značnú podporu aj u prisťahovalcov. Keď som s nimi hovoril na trhoch, celý rad z nich sa vyjadroval pre zatvorenie hraníc. Sami mi hovorili, že takto to ďalej ísť nemôže, a že je to zlé aj pre nich samotných. Médiá však nikdy neukážu, že na mojich zhromaždeniach sú vždy zastúpení práve aj prisťahovalci. Len sa tvrdí, že tam niekto hajloval. A to isté sa týkalo môjho vystúpenia na zhromaždení Pegidy v Drážďanoch,” sťažuje sa Wilders na nepriazeň médií.

    Podľa Wildersa už nemôže Holandsko prijať ani jedného žiadateľa o azyl. Väčšina z tých, ktorí sú už v krajine, podľa jeho názoru nemá povolenie na trvalý pobyt a mala by odísť preč. “Som si vedomý, že väčšina z nich nebude chcieť Holandsko opustiť. Na riešenie sa ale pýtajte vládnucej VVD, ktorá ich sem nemala vôbec púšťať, “hovorí Wilders.

    Celý rozhovor nájdete TU.

    - Reklama -