Cenzúra na sociálnych sieťach sa vraj bude prehlbovať, zvykajte si. Už sa o tom píše úplne otvorene

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Vo Francúzsku sa aktuálne diskutuje o možnosti postaviť tzv. fake news mimo zákona. V Nemecku už podobný zákon platí od začiatku tohto roka a prevádzkovateľom hrozí pokuta vo výške 50 miliónov eur, ak nevymažú nevyhovujúce komentáre do 24 hodín od prvého upozornenia,“ sumarizuje Politico s tým, že tento týždeň zverejní Európska komisia svoju správu, ktorá sa bude zaoberať rovnakou témou. „Zrejme dôjde k záveru, že Facebook či Twitter robia málo, a pohrozí im väčšou reguláciou,“ pokračuje.

    „Zástancovia slobody slova sa obávajú, že vlády budú môcť ešte viac diktovať svojim občanom, čo môžu čítať a písať na internete. Naopak zástancovia cenzúry tvrdia, že prevádzkovatelia sociálnych sietí aspoň konečne prevezmú zodpovednosť,“ píše Politico a stavia sa nepriamo skôr na stranu kritikov cenzúry. „Nech už to vidíte akokoľvek, je čoraz jasnejšie, že v budúcnosti budú na internete vo veľkom meradle odstraňované správy, videá aj komentáre.“

    Podľa Politica by však ľudia nemali z uťahovania skrutiek obviňovať len politikov. „Svoj diel viny nesú aj nadnárodné spoločnosti, ktoré sociálne siete prevádzkujú. Tie sa často zdráhali prijať zodpovednosť a tvrdili, že poskytujú iba priestor a technológie. Až ruské ovplyvňovanie prezidentských volieb v Spojených štátoch a šírenie nenávisti voči utečencom ich prinútilo reagovať. Facebook, Google a Twitter dokázali vlani v máji odstrániť 59 % nenávistných komentárov v porovnaní s decembrom 2016, keď zmizlo len 28 % týchto komentárov,“ dodáva.

    „Napriek tomu by mali zákonodarcovia uznať, že je veľmi ťažké či skôr nemožné posudzovať, čo je alebo nie je protizákonné. A to aj s ohľadom na to, že pohľad na túto vec sa v jednotlivých krajinách líši. To, čo v niekde považujú za slobodu slova, je inde už neprípustné. Nedávno zablokovaný účet na Twitteri Beatrix von Storchovej je jedným z príkladov, aké ťažké je posudzovať, čo je ešte v poriadku a čo už nie,“ konštatuje.

    „Facebook, Google či Twitter môžu disponovať stále modernejšími technológiami, ktoré dokážu problémy vyriešiť. Nemali by však byť tými hlavnými, ktorí budú rozhodovať o tom, čo by sa malo vymazať. V novej ére celosvetovej on-line cenzúry treba viesť hlbšie diskusie o slobode slova, ktoré by mali moderovať predovšetkým zvolení politici a nie nadnárodné spoločnosti. Ak chcete cenzurovať internet, mali by ste mať na to aspoň súhlas voličov.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -