Centrálny plánovač o našom osude už rozhodol. Aj tak sme len šachové figúrky, zamýšľa sa komentátor

    0
    Utečenci čakajúci v rade po príchode do pohotovostného centra v rakúskom Nickelsdorfe neďaleko hraníc s Maďarskom (Autor: SITA)

    „Žaloby na európske inštitúcie sú zo strany slovenského premiéra zahnaním celého konfliktu okolo utečencov do kúta. Rozhodnutie môže prísť až za mesiace, možno roky,“ myslí si Krivošík.  To však už môže byť pri moci niekto iný a žať to, čo Fico zasial. Komentátor si myslí, že možno nám utečencov napokon nanútia. V konečnom dôsledku to môže byť aj dobré, pretože by sme si mali prejsť testom reality.

    Veľkolepý plán

    Obava panuje z toho, že utečenci o krajiny ako Slovensko aj tak nemajú záujem. Ich túžby spočívajú v úplne inej cieľovej destinácii, a podľa všetkého ňou nie je malá krajina v strede Európy, ktorej obyvatelia prisťahovalcov vo veľkej miere odmietajú. Utečenci radšej pôjdu na Západ, kde je nielen vyššia úroveň, ale nachádzajú sa tam aj ich rodiny, prípadne krajania. Alebo môže nastať druhá možnosť, pravý opak, čo by zaiste nepotešilo odmietačov povinného prerozdelenia utečencov. „Odporcovia kvót sa naozaj môžu mýliť. Možno ten veľkolepý plán európskych byrokratov na prerozdeľovanie ľudských bytostí vyjde,“ zamýšľa sa autor.

    Plán na zlepšenie točivosti Zeme

    Čo ak by však predsa len dala situácia aj samotní utečenci za pravdu odporcom a skončiliby  v západných mestách? Vtedy nastupuje analógia so šachovými figúrkami, ktorými napokon sme pre „centrálnych plánovačov všetkých dôb“. Pre nich je vraj typické, že sa na ľudí pozerajú len ako na spomínané  figúrky. „Veľká ruka byrokrata či politika ich už pohne tam, kde treba. Keď urobíte ťah vežou, môžete si ako šachista byť istý, že zostane tam, kam ju postavíte,“ predpovedá Krivošík. Ľudia však reálne šachovými figúrkami nie sú a pri svojom pohybe porušujú predstavy „centrálneho plánovača“. To by však znamenalo, že jeho plán zlyhá. Taká situácia by mohla nastať v súvislosti s prerozdelením utečencov. Odporcova by sa potešili a cítili sa ako víťazi. Mali by totiž pravdu. A čo z toho vyplýva pre „centrálneho plánovača“? Chvíľkové poučenie? Nie. Podľa Krivošíka bude plánovač zdôvodňovať, prečo jeho plány nevyšli a zakrátko iste vymyslí nový zlepšovák. „Ak sa aj kvóty neosvedčia, pripravme sa na to, že už čoskoro potom príde s novými dobre mienenými plánmi na zlepšenie točivosti zemegule, ktoré vrhne na nič netušiace šachové figúrky… pardon ľudstvo,“ uzatvára svoju úvahu komentátor.

    Celý komentár Lukáša Krivošíka si môžete prečítať TU
     

    - Reklama -