Celý svet videl, čo Rusko dokáže. Zhrnutie Putinovho pôsobenia v Sýrii

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)
    Vojna v Sýrii trvá už sedem rokov. Kým ruský prezident Vladimir Putin nerozhodol v roku 2015, že do konfliktu zapojí ozbrojené sily Ruskej federácie, Asad postupne strácal jedno mesto za druhým. Dnes predovšetkým vďaka ruským vzdušným silám Asad sedí pevne v prezidentskom kresle a má znovu pod kontrolou desaťtisíce kilometrov štvorcových svojej krajiny.
     
    Ľudskoprávne organizácie však upozorňujú, že Rusi majú na svojich rukách krv tisícov civilistov, ktorých pozabíjali bomby padajúce z ruských lietadiel. V konflikte sú zapojené desaťtisíce ruských vojakov. Lietadlá vzlietli k približne 34-tisíc bojovým operáciám.
     
    Putin už oznámil, že ruské jednotky sa čiastočne stiahnu zo Sýrie, ale na základni Tartus ruskí vojaci zostanú. Navrátilcom Putin poďakoval, že udržali pri živote sýrsky štát. „Vaše hrdinstvo a profesionalita pomohli zachovať sýrsky štát a zastaviť masové vyvražďovanie, útoky proti civilistom,“ povedal Putin vojakom.
     
    Celý článok v angličtine nájdete TU.
     
    Okrem letectva sa v okolí Sýrie pohybujú tiež ruské lode, ktoré okrem iného strážia, či sa k sýrskym brehom nepribližujú napríklad britské ponorky. V sýrskej vojne sa otestovalo približne 200 typov zbraní vrátane odpálenia 166 rakiet z palúb lodí a ponoriek. Rusi tu podľa denníka chceli ukázať, že sa po vojenskej stránke môžu porovnávať so Spojenými štátmi.
     
    Vojna tiež dala Putinovi možnosť ukázať, že s Ruskom sa musí naďalej počítať na medzinárodnej scéne. Príslušníkom ruských ozbrojených síl navyše vzrástlo sebavedomie, čo bolo podľa denníka jedným z Putinových cieľov. „Ruská armáda a námorníctvo jasne ukázali, že dokážu účinne používať najmodernejšie zbrane. Armáda sa zmenila. Zmenila sa, lebo vojakom vzrástlo sebavedomie, lebo videli, že naše zbrane fungujú. Celý svet to videl,“ povedal Putin už v decembri.
     
    Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov k tomu neskôr dodal, že aj Putin, aj americký prezident Donald Trump sú politici, ktorí sú si vedomí svojej zodpovednosti za zachovanie svetového mieru.
     
    - Reklama -