Celý Krym je bez elektriny. Ukrajinskí radikáli vyhodili do vzduchu stĺpy

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Oznámila to ruská televízia RT, podľa ktorej boli stĺpy “vyhodené do vzduchu”. Kto za ich zničením stojí nebolo bezprostredne známe. RT však v tejto súvislosti pripomenula, že v Chersonskej oblasti operujú aj príslušníci radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor. Krymské úrady vyhlásili stav ohrozenia a ihneď po výpadku prúdi sa pokúšali napojiť nemocnice a ďalšiu životne dôležitú infraštruktúru na rezervné elektrárne a generátory. Regionálne ministerstvo energetiky zriadilo krízové centrum poverené riešením celej situácie.

    “Krym je úplne odpojený (od elektriny),” vyhlásil riaditeľ energetickej spoločnosti Krymenergo Viktor Plakida. Podľa agentúry RIA Novosti sa po prvotnom úplnom výpadku podarilo čiastočne obnoviť dodávky prúdu aspoň v krymskej metropole Simferopol. Podľa RT boli prerušené štyri hlavné vedenia vysokého napätia, ktoré privádzajú elektrinu z územia Ukrajiny, čo televízia označila za akt sabotáže.

    Ukrajinská polícia a novinári medzitým zverejnili na sociálnych sieťach správy o výbuchoch pri meste Čaplynka v Chersonskej oblasti, kde sa nachádzajú stĺpy nadzemného vedenia vysokého napätia, ktorým sa privádza elektrina na Krymský polostrov. Už v piatok neznámi sabotéri poškodili dva stĺpy vysokého napätia. Krymské úrady následne varovali obyvateľov pred možnými výpadkami prúdu.

    Keď sa k poškodeným stĺpom pokúšali dostať technici ukrajinskej spoločnosti Ukrenergo, podľa agentúry TASS im však zablokovali prístup krymsko-tatárski aktivisti a príslušníci Pravého sektoru. Incident napokon vyústil v násilné strety medzi aktivistami a ukrajinskou políciou, ktorá napokon zaistila, aby sa opravári k poškodeným stĺpom dostali. Pôvodne ukrajinský polostrov Krym vlani anektovala Ruská federácia.

    - Reklama -