Čelom k Trumpovi, proti Bruselu. Zaznel prejav Miloša Zemana

    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Prezident Zeman prehovoril k účastníkom tradičného Česko-Slovenského plesu, ktorý v sobotu hostili exkluzívne priestory Obecného domu v centre Prahy. Nad bálom, na ktorý každoročne zavíta mnoho celebrít a ďalších osobností, prevzala česká hlava štátu záštitu už niekoľkýkrát.

    Hoci sa Miloš Zeman na akcii priamo nezúčastnil, k hosťom sa prihovoril prostredníctvom moderátora Libora Boučka, ktorý jeho zdravicu prečítal. Bouček má pritom so Zemanom určité skúsenosti. Známy moderátor totiž každý deň „volá na Hrad“ počas svojho vysielania v jednom českom rádiu, keď hovorí s prezidentovým imitátorom. Tento rok moderoval aj prezidentský ples na Pražskom hrade, na ktorom sa Zeman zúčastnil.

    „Som veľmi rád, že vás všetkých môžem opäť osloviť pri príležitosti tejto významnej spoločenskej udalosti. Vlani som vo svojej zdravici poukázal na to, že Česi a Slováci môžu spoločne mnoho dosiahnuť. Dovoľte mi, aby som na túto myšlienku nadviazal,“ zneli slová českého prezidenta.

    Počas uplynulých mesiacov sme boli podľa jeho slov svedkami dynamického vývoja na svetovej scéne. „Či už išlo o brexit, ktorý som neprivítal, alebo o zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov amerických, ktoré som prijal s radosťou. A verím, že som nebol sám. Tieto udalosti znamenajú, že sa náš svet mení a bude meniť. A je len na nás, aby sme dokázali nasmerovať tieto udalosti pozitívnym smerom,“ myslí si Zeman.

    „Spomínané pohyby na tektonickej doske svetovej politiky sú mimoriadnou výzvou pre krajiny Vyšehradskej štvorky. Našou úlohou, úlohou Čechov a Slovákov, je prispieť k čo najväčšej jednote tohto zoskupenia stredoeurópskych krajín a spoločne potom postupovať a hlavne brániť naše záujmy nielen v rámci Európskej únie, ale aj vo vzťahu s krajinami, ktoré sú označované za veľmoci,“ konštatoval český prezident.

    Zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta je podľa Zemana šancou, ktorú nesmieme premárniť. „Pre obe naše krajiny, pre celú Vyšehradskú štvorku, je veľmi dôležité nadviazať čo najpriateľskejšie vzťahy s novým americkým prezidentom. Nebudem zastierať, že takéto spojenectvo nás môže posilniť v boji proti niektorým bruselským šialenostiam, napríklad v oblasti nelegálnej migrácie. Ide však aj o viac, o spoločný boj s najväčším zlom súčasnosti, islamským terorizmom. Osobne sa pokúsim prispieť k tejto snahe svojím vkladom, a preto sa veľmi teším na plánované aprílové stretnutie s novým americkým prezidentom,“ dodal Miloš Zeman vo svojej zdravici určenej účastníkom plesu.

    - Reklama -