Celá hanba padá na SNS. Danko sa správa ako rozmaznané decko. Najlepšie by bolo, keby z politiky odišiel, spustila tvrdo Belousovová

    0
    Anna Belousovová (Autor: TASR)

    Ako sa pozeráte na súčasnú koaličnú krízu z pozície bývalej podpredsedníčky SNS? Alebo aj inak – na súčasné postavenie SNS v koalícii?

    SNS má v koalícii také postavenie, ako si jej politici vyrokovali na začiatku pri zostavovaní koalície a podpísali v koaličnej zmluve a ako neskôr po likvidácii strany Sieť podpísali v druhej koaličnej zmluve, kde si už koaličné strany delili aj pozície tejto strany. Voľby vyhrala strana Smer-SD so ziskom 28,28 % a SNS, ktorej volebný zisk bol len 8,64 %, ponúkla post predsedu NR SR – po prezidentovi druhú najvyššiu ústavnú funkciu. Ak neberieme do úvahy ostatné funkcie, ktoré SNS obsadila, už len fakt, že SNS získala na základe spomínaných volebných výsledkov predsedu parlamentu, hovorí jasne o tom, že strane Smer veľmi záležalo na tom, aby bola súčasťou vládnej koalície, aby si udržala svoje mocenské postavenie, a bola schopná pristúpiť aj na také ústupky voči SNS, ktoré nezodpovedali volebným výsledkom vládnych strán. SNS by teda so svojím postavením v koalícii mala byť spokojná. A spokojná bola až dovtedy, pokiaľ sa nezačalo na verejnosti hovoriť o kauze rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva.

    Čo mal v tej chvíli Danko spraviť?

    Vtedy Danko namiesto toho, aby sa postavil k tejto kauze ako politik a rovný chlap a odvolal ministra školstva, doslova šokoval koaličných partnerov vypovedaním koaličnej zmluvy, začal prejavovať nespokojnosť s postavením SNS v koalícii, nespokojnosť s komunikáciou a prišiel s programovými požiadavkami SNS. A cirkus, ktorý pozorujeme doteraz, sa začal.

    A čo bude na jeho konci?

    Tak to nevie nikto, ani jeho autor Danko.

    Ako si spomínate na tieto situácie, keď ste chodili na takéto koaličné rokovania? Aká atmosféra podľa vás teraz panuje v koalícii?

    V období vlády 2006 – 2010 sa vyskytli tiež podobné kauzy. Napríklad nástenkový tender a emisie. Ja sama som tieto kauzy otvorene kritizovala vo vnútri strany aj na verejnosti.

    Teraz ale národniari dosť mlčia.

    Teraz sa nikto z predstaviteľov SNS ani neozve, aby odsúdil počínanie bývalého ministra Plavčana, nikto sa neozve na adresu Danka, ktorý svojím vystupovaním robí strane hanbu, háji Plavčana zodpovedného za škandalózne šafárenie s eurofondmi a správa sa nie ako zodpovedný politik, ale ako malé trucovité, rozmaznané decko. V minulosti si pri podobných kauzách oveľa razantnejšie počínal aj Robert Fico. Neváhal odvolať ministra podozrivého z klientelizmu a korupcie aj bez súhlasu koaličného partnera. Teraz sa snaží veľmi ohľaduplne rokovať s Andrejom Dankom, aj keď mu viditeľne príliš neustupuje. Zrejme Fico a Smer sám veľmi dobre vie, prečo sa potrebuje stoj čo stoj udržať pri moci. Príde mi to ako ich pretláčanie sa kto z koho, čo v danej situácii vyznieva nanajvýš nezodpovedne až detinsky. Napríklad stredajšie rokovanie-nerokovanie vlády, keď Fico vládu zvolal, no po hrozbách Danka „rokovali“ na papieri. Ale rokovali. Ako v tej rozprávke – ani nahá, ani oblečená. Je to hrozne smutné, koľko energie a času táto vláda venuje sama sebe, vzájomným hádkam, boju o moc a upevňovanie svojich mocenských pozícií.

    Krízu vyvolala kauza eurofondov exministra školstva Plavčana. Čo si myslíte o Plavčanovi a rozdeľovaní peňazí na vedu a výskum?

    Myslím si, že Plavčan sa ani ministrom nemal stať. Asi si ťažko predstaviť menej vhodného kandidáta na tento post. Bolo predsa o ňom verejne známe, že ako predseda Študentského pôžičkového fondu sa „zaslúžil“ o to, že pôžičku dostala istá finančná skupina za podmienok omnoho výhodnejších, ako by dostali v banke v tom čase. Pokiaľ viem, jeho manželka v tom čase pracovala v tej firme. Ako bolo možné, že koaliční partneri vôbec súhlasili s jeho nomináciou?! Vtedy išlo o „pár“ miliónov, teraz to boli pofidérnym spôsobom rozdeľované stovky miliónov eur! Peniaze z eurofondov určené na vedu a výskum by mohli zohrať strategickú úlohu v rozvoji Slovenska, ak by neboli rozkradnuté, ale skutočne použité na výskum v oblastiach, na ktorých môžeme v budúcnosti stavať rozvoj spoločnosti. Veď montážnou halou automobilového priemyslu nebudeme naveky. Budúcnosť prinesie mnohé výzvy a peniaze z eurofondov boli určené na to, aby sme aj my boli pripravení. Prešustrovať tieto financie pre spriatelené schránkové firmy je podľa mňa vrchol chrapúnstva a hlúposti. Verím, že sa vyšetrovanie tejto kauzy nebude vliecť tak dlho ako tých minulých.

    Zvládol podľa vás Andrej Danko celú situáciu? V čom prípadne spravil chybu? Mal Plavčana stiahnuť radšej on sám a možno skôr?

    Danko situáciu absolútne nezvládol a nezvláda, pretože on nebol a nikdy nebude politikom. Správa sa ako rozmaznané decko s nepredvídateľným konaním. Vo svojich vyjadreniach až príliš často používa „ja, mňa, mne“. Hovorí len o sebe a svojich pocitoch, urazenosti. Je mu jedno, že ľudia majú úplne iné každodenné problémy a že svojím počínaním Slovensko destabilizuje v čase, keď by sme mali odolávať tomu, čo sa na nás valí z EÚ a zo sveta všeobecne.

    Mal ho teda podľa vás odvolať oveľa skôr?

    Určite, už pri prvom podozrení z klientelizmu a korupcie pri rozdeľovaní eurofondov. Teraz celá hanba padá na SNS. To, že sa snaží kauzu s eurofondmi okolo Plavčana prekryť nejakými programovými požiadavkami SNS, je len úbohé divadlo na odpútanie pozornosti. Záujmy a programové priority strany sa definujú pri tvorbe koaličnej zmluvy. Následne sú súčasťou programového vyhlásenia vlády. Vtedy však Danko zrejme prejavil len záujem o účasť vo vláde a o funkciu predsedu parlamentu. Teraz prichádza s požiadavkami na programové zmeny alebo na zlepšenie komunikácie medzi koaličnými partnermi.

    Zlepšenie komunikácie. Táto predstava je vo svetle posledných dní dosť zábavná.

    Presne, keďže on sám uprednostňuje komunikáciu s partnermi cez SMS správy.

    Z pohľadu straníckeho záujmu, záujmu SNS – mal sa za Plavčana kategoricky postaviť v štýle „buď Plavčan, alebo odchádzame z koalície“?

    Ale on sa za Plavčana skoro tak aj postavil, a tým destabilizoval celú koalíciu. Tým ale zároveň poškodil aj SNS, lebo celú hanbu okolo eurofondov stiahol na ňu.

    Už sme spomínali, že SNS má podobné skúsenosti s krízami aj z minulosti. Napríklad pri emisných kvótach zobral Fico národniarom rovno celé ministerstvo životného prostredia. V čom sa podľa vás tie situácie líšia alebo sú, naopak, podobné?

    Fico v minulosti konal omnoho razantnejšie, nebál sa odvolať ministrov koaličných partnerov aj bez ich súhlasu, ak bolo podobné podozrenie. Teraz sa zrejme potrebuje udržať pri moci a veľmi mu na tom záleží.

    Prečo podľa vás?

    To musí vedieť on sám.

    SNS ale nemá problém len so Smerom, ale aj s Mostom-Híd, ukázalo sa to teraz pri pochode homosexuálov a podpore tohto pochodu zo strany ombudsmanky Márie Patakyovej, keď nevypočula požiadavku SNS a nestiahla dúhovú vlajku z úradu. Aká je podľa vás pozícia SNS celkovo v tejto koalícii?

    Postoj k počínaniu ombudsmanky počas pochodu homosexuálov nemá predsa nič spoločné s kauzou na ministerstve školstva. Netreba to teda vôbec spájať. Každá normálna politická strana by mala kritizovať ombudsmanku za vyvesenie dúhovej zástavy na štátnu inštitúciu. Druhá vec však je, že SNS si mala tieto záležitosti vydiskutovať s koaličným partnerom Most-Híd pred podpisom koaličnej dohody, v ktorej priklepli tento post im. Teraz je neskoro plakať nad rozliatym mliekom a dávať vyjadrenia pre médiá. Podstatné je, kde dali svoj podpis. A tým podpisom schválili post ombudsmanky pre bugárovcov.

    Aký ďalší vývoj odhadujete? Vydrží koalícia do skončenia sa volebného obdobia? Bude o tri roky na čele SNS stále Danko?

    Ťažko povedať, ako to celé dopadne. Ak sa vláda aj udrží, hrozí jej ťažkopádnosť, pretože dôvera a korektné vzťahy medzi koaličnými partnermi sú nenávratne preč. SNS sa stala nedôveryhodným partnerom. To, čím sa táto koalícia hrdila, že sú zárukou stability a štandardnosti, je len mýtus. Opak je pravda. Mnoho závisí od toho, či sa Danko začne správať aspoň ako rozumný dospelý človek a nie ako trucovité malé decko. Na to, aby sa správal ako zodpovedný politik, totiž on nikdy nemal a nemá. Najlepšie by bolo, keby z politiky odišiel, ale to on nikdy dobrovoľne neurobí. Jeho ego mu to nedovolí. A členská základňa strany je tam len do počtu, nerozhoduje o ničom.

    p1

    - Reklama -