Čech zverejnil video, na ktorom vraj štáb nakrúca zinscenované topenia sa migrantov. Nemal pravdu a teraz ho vyšetruje polícia

    0
    Migranti v Stredozemnom mori. (Autor: TASR)

    Čech dovolenkoval na Kréte, keď si všimol kameramanský štáb, ako nakrúca zinscenovanú scénu topiacich sa ľudí. Výjav si vyložil po svojom. Presvedčený o tom, že štáb vyrába falošné správy o topiacich sa migrantoch, začal situáciu sám nakrúcať

    Video z pláže na gréckom ostrove Kréta sa začalo internetom šíriť minulý mesiac. Skupina žien oblečená v šatkách na ňom vstupuje do vody, pričom so sebou nesú plné vaky vecí. Mieria k mužom, ktorí sa vo vode akoby topia. Vzápätí sa záber stočí na kameramana a režisérku, ktorí ľudí inštruujú, čo majú robiť.

    Zdroj: liveleak.com

    Svoje video potom zavesil na internet, kde si ho všimlo a zdieľalo niekoľko európskych spravodajských webov. Ako sa však ukázalo, český turista sa vo svojich záveroch trochu unáhlil.

    Vyšlo totiž najavo, že štáb v skutočnosti nakrúcal scénu do historického dokumentárneho filmu o grécko-tureckej vojne zo začiatku 20. storočia. Odhalili to nezávisle od seba francúzska spravodajská agentúra AFP a nemecký server Correctiv.org.

    Zachytená scéna sa odohráva v Turecku v roku 1922, keď Gréci utekali pred veľkým ohňom. Pokúšali sa zachrániť v mori a mnoho ľudí sa vtedy utopilo. Ľudí, ktorých vidieť na videu, sú v skutočnosti dobrovoľníci kultúrneho združenia na Kréte.

    Dezinformačné video v priebehu niekoľkých týždňov dosiahlo milióny videní. Autora videa už s jeho omylom oboznámili, napriek tomu je stále skeptický a hovorí, že sa ospravedlní až potom, ako uvidí daný dokument na vlastné oči. 

    Pre šírenie dezinformácií už má autora videa stíhať aj polícia. Paradoxne podľa dostupných informácií je aj on sám príslušníkom policajného zboru.

    - Reklama -