Čech prepustený zo Sudánu popísal zverstvá, ktoré zažil v tamojšom väzení

    0
    Väznica, ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Na začiatku opísal, ako sa uskutočnilo jeho prepustenie.
     
    Najprv ho traja ozbrojení muži, príslušníci tajnej polície, odviedli do kaderníctva, lebo mal na sebe niekoľkocentimetrové fúzy a dlhé vlasy stiahnuté do vrkoča. Potom sa musel občerstviť v saune.
     
    Tajní policajti skrátka neponechali nič na náhodu a snažili sa, aby pri odovzdávaní vyzeral dobre.
     
    V Sudáne vraj nadviazal kontakty s miestnymi kresťanmi a zdokumentoval prípad popáleného študenta. Do tejto africkej krajiny sa dostal na štvordňové turistické vízum.
     
    Opísal tiež, ako sa uskutočnilo jeho zatknutie. Došlo k nemu v okamihu, keď si vyzdvihol letenky. Na rameno mu zaklopal príslušník tajnej služby. Sprvu si myslel, že pôjde len o pohovor. K nim vraj v podobných situáciách z času na čas dochádza.
     
    Tajní policajti nehovorili dobre po anglicky, skúšal na nich ruštinu, nemčinu, ale ani jeden z týchto jazykov neovládali. Tajnú políciu zaujímali Jaškov laptop, dátové médiá, fotoaparát.
     
    Akonáhle zistili, že má dva pasy, bolo jasné, že si ho ponechajú, lebo je pre nich špión.
     
    Prvý výsluch trval 23 hodín, vyšetrovatelia sa však správali korektne. Nemučili ho, išlo skôr o psychický nátlak.
     
    Umiestnili ho do cely s jedným lôžkom, v ktorej bolo sedem väzňov. Keď chcel, aby mu dali na noc deku, povedali mu, že je z ČR, takže musí byť na zimu zvyknutý, a deku nedostal.
     
    Neskôr sa prístup spoluväzňov k nemu zmenil, zažíval mučenia a fyzické útoky. Modliť sa mohol len pri záchode. Našťastie, keď mu chceli spoluväzni vykonávať waterboarding – s odôvodnením, že ČR umožnila CIA toto mučenie na členoch al-Káidy – presunuli ho na celu s pokojnejším osadenstvom.
     
    Prekonať ťažkosti väznenia mu pomohla podľa jeho vlastných slov viera.
     

    Neviem si predstaviť, že by som túto silu nemohol čerpať vďaka svojej viere. To je zásadná vec, potom v takej situácii nie je človek sám,” podotkol.

     
    Teraz si chce oddýchnuť, stráviť čas s rodinou. Zatiaľ nebude nikam cestovať, ale so svojimi spolupracovníkmi zostane v kontakte.
    - Reklama -