Čečenský líder Kadyrov je pripravený odstúpiť. Pre Putina som pripravený zomrieť, vyhlásil

    0
    Najvyšší predstaviteľ ruskej Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov (Autor: TASR)

    Kadyrov, 41-ročný otec 12 detí, ktorého záujmy siahajú od plnokrvných koní po zápasenie a box, je kritikmi obviňovaný z porušovania ľudských práv i tvrdých politických vyhlásení, ktoré dostali Kremeľ do rozpakov.

    Bývalý islamistický povstalec vedie Čečensko od roku 2007 a vlani v marci ho ruský prezident Vladimir Putin poveril pokračovaním vo funkcii, no súčasne varoval, že v jeho prevažne moslimskom regióne musia byť prísne dodržiavané ruské zákony.

    Kadyrov na otázku, či je pripravený rezignovať, reagoval slovami: “Možno povedať, že to je môj sen.”

    “Kedysi boli potrební ľudia ako ja, aby bojovali, dali veci do poriadku. Teraz máme poriadok a prosperitu… a nastal čas na zmeny v Čečenskej republike,” vyhlásil pre stanicu Rossija 1, ktorá jeho vyjadrenie odvysielala v pondelok ráno.

    Idol Putin

    Pri otázke o svojom nástupcovi povedal, že ide o “výsadu vedenia štátu”. Podľa jeho slov je však viacero ľudí, ktorí by boli schopní stopercentne vykonávať túto funkciu.

    Vyhlásenia Kadyrova prišlo v čase, keď sa všeobecne očakáva, že Putin oznámi opätovnú kandidatúru v marcových prezidentských voľbách. Ak tak urobí, zrejme jasne zvíťazí, no podľa niektorých analytikov by jeho oponenti mohli proti nemu využiť spojenie s politikmi ako Kadyrov, píše Reuters.

    Čečensko, zdevastované dvoma separatistickými vojnami, bolo obnovené vďaka štedrej finančnej podpore z ruského rozpočtu. Naďalej patrí k najviac subvencovaným regiónom Ruska.

    Kadyrov v rozhovore označil Putina za “idol” a dodal: “Som pripravený preňho zomrieť, splniť akýkoľvek príkaz.”

    Dôrazne okrem toho poprel spojenie vraždy ruského opozičného lídra Borisa Nemcova z roku 2015 s Čečenskom. Moskovský súd v júni uznal v tomto prípade za vinných piatich Čečenov.

    “Som si viac než istý… že títo (čečenskí) chlapíci s tým nemali nič spoločné. Podľa mojich informácií sú nevinní,” tvrdí Kadyrov.

    - Reklama -