Časť polície kryje úžernícke nebankovky. Má Hlina dôkazy?

    0
    Hlina sa dotazuje s policajtami. Mestskí mu dali pokutu 30 eur, štátni ho potom zobrali. (Autor: Radka Turoňová)

    Hlina zdôraznil, že napriek tomu, že Pohotovosť 2. septembra poskytovala na pobočkách úvery bez potrebnej licencie Národnej banky Slovenska (NBS), polícia jeho oznámenie odmietla bez bližšieho preverenia. „Ak polícia bude kryť úžernícke nebankovky, tak sme skončili veľmi zle. Toto uznesenie o zastavení trestného oznámenia je hanbou policajného zboru,“ konštatoval Hlina.

    Polícia sa podľa jeho slov stotožnila s konštatovaním prokuristu firmy Jaroslava Fuchsu, ktorý povedal, že firma 2. septembra úvery neposkytovala, čoho dôkazom je aj vyhlásenie firmy z 2. septembra. „Pravda je však iná, 2. septembra úvery poskytovali a je o tom dostatok dôkazov, s ktorými sa, mimochodom, vyšetrovateľ nemal záujem oboznámiť. Nepredvolali ani jedného svedka, ani nás nežiadali nič doložiť. Len sa uspokojili s výpoveďou prokuristu, ktorý povedal, že úvery neposkytovali,“ vysvetlil Hlina.

    Za paradoxné opozičný poslanec považuje, že prokurista spolu s hovorcom Pohotovosti Michalom Hatinom novinárovi Eugenovi Kordovi na kameru 2. septembra povedali, že úvery poskytujú. “Otvorenie a prevádzkovanie činnosti Pôžičkárne nie je viazané len na spotrebiteľské úvery, sú tam aj iné produkty, akými sú poistky. Poskytovanie spotrebiteľských úverov nie je viazané na pridelenie licencie, ale na požiadanie o licenciu. Pôžičky môžeme poskytovať aj po 31. auguste preto, že sme do 31. mája požiadali o licenciu NBS,” vysvetľoval 2. septembra hovorca nebankovky.

    Pohotovosť si podľa Hlinu 3. septembra uvedomila, že koná protiprávne a vydala vyhlásenie. „V tom uznesení o zastavení trestného oznámenia je ako dôkaz do spisu založené údajné vyhlásenie firmy Pohotovosť z 2. septembra. Ale 2. septembra firma Pohotovosť nedala žiadne verejné vyhlásenie. A už vôbec nie to, ktoré je v spise ako dôkaz. To vyhlásenie spoločnosť dala až o deň neskôr,“ upozornil poslanec. Klamstvom podľa Hlinu rovnako je, že vyhlásenie umiestnili na každej pobočke nebankovky na vstupných dverách. „Ako na videu pána Kordu vidno, na tých dverách nie je nič umiestnené. Vyhlásenie na pobočky nalepili až 4. septembra, teda o dva dni neskôr,“ konštatoval Hlina.

    Člen poslaneckého klubu KDH dodal, že keby vyšetrovateľ prípad naozaj vyšetroval, zaujalo by ho, že v údajnom vyhlásení z 2. septembra sa opisujú skutočnosti, ktoré sa len mali stať. „Existuje stroj času na Slovensku? A má ho polícia, má ho Pohotovosť, ak sa vyšetrovateľ stotožnil s vyhlásením, ktoré opisuje skutočnosti, ktoré sa len mali stať? Keď sa deti hrajú na ihrisku na policajtov, tak podľa mňa majú vyššiu mieru kritickosti na posudzovanie, kto hovorí pravdu a kto klame,“ argumentoval poslanec.

    Voči uzneseniu o odmietnutí trestného oznámenia sa Hlina odvolá. „Za tie desaťtisíce ľudí, ktorí trpia činnosťou nebankových spoločností,“ uzavrel opozičný poslanec.

    - Reklama -