Časopis o rodine varuje: Pozor na blonďaté, veselé a upravené rodiny. Pravdepodobne sú to radikáli

    0
    Z časopisu Dieťa a rodina (Autor: Reprofoto: Twitter)

    Magazín hlása, že obyčajní rodičia musia konať a zabrániť tým pravicovo zmýšľajúcim, aby šírili ich nebezpečnú ideológiu. Tvrdí, že pravicové zmýšľanie je síce často spájané skôr so skinhedmi, pálením utečeneckých domovov a útokmi na etnické menšiny, avšak pri tomto všetkom sa zabúda na nenápadné, no nemenej nebezpečné pravičiarske ženy a deti. Túto skrytú hrozbu, ktorá môže byť podľa magazínu nebezpečnejšia ako gangy skinhedov, vraj možno rozpoznať podľa viacerých identifikačných znakov. Údajne sú nenápadní, milí a blond.

    Podľa výskumníčky pravicovej politiky Evy Prausner spočíva najväčšie nebezpečenstvo najmä v tom, že takéto rodiny sa zdajú byť na prvý pohľad normálne. Je toho názoru, že indikátorom extrémneho pravičiarstva môžu byť aj zdanlivé drobné detaily. Napríklad to, že na oblečení týchto ľudí nenájdeme žiadne logá amerických značiek a dievčatká majú dlhé sukne či precízne upravené vlasy.  

    Sociológ a výskumník pravicového extrémizmu na frankfurtskej Univerzite aplikovaných vied Michaela Köttiga zase tvrdí, že takéto rodiny sú milé a oddané. Práve pre to sa už mnohí „normálni“ rodičia mohli s pravičiarmi spriateliť, čo môže mať za následok šírenie pravicového zmýšľania. Podľa Köttiga pravicoví rodičia, rovnako ako všetci ostatní, vštepujú svojim deťom isté hodnoty. Ibaže tie ich sú silne zamerané na germánske zvyky a tradície.

    „Právo má mnoho podôb. Definovať to, čo je extrémne a čo nie, je ťažké,“ uvádza magazín Dieťa a rodina, všetky náznaky a prejavy však musia byť riešené. Hrozbu vidí aj v kontakte pravicových rodičov s ostatnými rodičmi napríklad aj v materských školách, denných centrách či na detských ihriskách. I keď existujú viac vyhranené i menej vyhranené pravicové rodiny, odporúča magazín denným centrám a škôlkam celkovo zvýšenú opatrnosť pri rozhovoroch s pravičiarmi. Dokonca odporúča konkrétne riešenia ako zavedenie rodičovskej rady, ktorá bude konať proti šíreniu pravicových názorov. 

     
    - Reklama -