Čarnogurský k únosu Kováča mladšieho. Odporúčal by som pozerať sa na túto kauzu právnicky chladne

    0
    Ján Čarnogurský, advokát, bývalý slovenský premiér a minister spravodlivosti (Autor: archív JČ)

    Expremiér Ján Čarnogurský tvrdí, že existuje rozhodnutie Európskeho súdu, podľa ktorého obvinený či obžalovaný má právo na plynulý priebeh trestného konania. V prípade, ak trvá dlhšie ako šesť rokov, má ho súd zastaviť za predpokladu, že obžalovaný sám nepredlžoval trestné konanie napríklad tým, že sa skrýval. 

    V prípade zavlečenia prezidentovho syna Čarnogurský podotýka, že obvinení nepredlžovali trvanie trestného konania pre amnestie bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara. „Len Ivan Lexa sa skrýval, tuším, dva roky. Tie sa mu pripočítajú k šiestim rokom, ale aj tak je trestné konanie premlčané,“ hovorí s tým, že riadna premlčacia doba už uplynula u väčšiny obvinených. Zároveň však dodáva, že premlčacia doba 30 rokov sa dáva v prípadoch, kde by sa mohol udeliť trest odňatia slobody na doživotie.

    „To by za určitých okolností mohlo platiť pri vražde Róberta Remiáša. Pri ostatných trestných činoch, ktoré prichádzajú do úvahy a na ktoré znie obvinenie, premlčacia lehota je možno 20 rokov, ale skôr 10 rokov,“ hovorí bývalý minister spravodlivosti a pokračuje s tým, že voči Mečiarovi ešte stíhanie ani nezačali a činy, za ktoré by ho stíhať mohli, sú už premlčané. „Odporúčal by som pozerať sa na túto kauzu právnicky chladne,“ uzavrel. 

    Zdroj: Facebook/Ján Čarnogurský

    - Reklama -