Čaputovú prijme Macron: Toto sú témy, o ktorých sa v Elyzejskom paláci pozhovárajú

    0
    Na kombosnímke zľava Emmanuel Macron a Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová odcestuje v stredu na dvojdňovú oficiálnu návštevu Francúzska. Ešte v ten istý deň popoludní ju prijme francúzsky prezident Emmanuel Macron.  

    Najprv je na programe oficiálnej návštevy plenárne rokovanie delegácií prezidentov oboch krajín, po ktorom bude nasledovať rozhovor hláv štátov medzi štyrmi očami.

    Ako uviedla Martina Goffová z tlačového oddelenia slovenskej prezidentky, Čaputová bude s Macronom rokovať o aktuálnej situácii v Európskej únii a vo Vyšehradskej štvorke, ale aj o bilaterálnych vzťahoch medzi Slovenskom a Francúzskom a o možnostiach ďalšej spolupráce.

    Po rokovaní s najvyšším predstaviteľom Francúzska položí kvety pred parížskym hudobným klubom Bataclan, v ktorom pri teroristickom útoku 13. novembra 2015 zahynulo 90 ľudí. 

    Koordinované útoky na viacerých miestach v Paríži si vtedy vyžiadali 130 obetí, pričom stovky ďalších osôb utrpeli zranenia. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

    Položí kvety k soche generála Štefánika

    Vo štvrtok prezidentka položí kvety k soche generála Milana Rastislava Štefánika a následne sa vráti na Slovensko.

    Čaputová od nástupu do funkcie v polovici júna už absolvovala návštevy metropol všetkých krajín Vyšehradskej štvorky; začala tradične v Českej republike. Krátko po Prahe navštívila aj Brusel, kde ju prijal belgický kráľ Filip.

    Stretla sa tiež s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom.

    Čaputová na minulotýždňovej návšteve Poľska označila Slovensko za krajinu, ktorá spomedzi partnerov z Vyšehradskej štvorky (ČR, Maďarsko, Poľsko a SR) najviac pokročila v eurointegrácii.

    Slovensko je jediným štátom tohto zoskupenia, ktoré prijalo spoločnú európsku menu euro.

    Čaputová okrem toho poukázala na výsledky marcových prezidentských volieb i májových volieb do Európskeho parlamentu, ktoré podľa nej ukázali proeurópsku orientáciu Slovenska.

    Prvú oficiálnu návštevu Francúzska absolvoval Kiska 

    Historicky prvú oficiálnu návštevu slovenskej hlavy štátu vo Francúzsku absolvoval v novembri 2016 Andrej Kiska na pozvanie vtedajšieho prezidenta Francoisa Hollanda. 

    Kiska sa neskôr stretol so súčasným prezidentom Macronom počas osláv stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny 11. novembra 2018 v Paríži.

    Macron bol krátko predtým – koncom októbra – na pracovnej návšteve Slovenska, kde ho prijal Kiska a tiež premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

    - Reklama -