Čaputová sa vyjadrila k situácii na Blízkom východe: Toto odkazuje našim politikom

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    “Usmrtenie iránskeho generála americkou armádou, ako aj počínanie Iránu v regióne dokazuje, ako každé použitie sily iba ďalej eskaluje napätie a môže mať zásadný dosah nielen na stabilitu a bezpečnosť daného regiónu, ale aj situáciu ďaleko za jeho hranicami,” povedala Čaputová.

    Slovensko podľa jej slov v Severoatlantickej aliancii (NATO) požiadalo USA, spoločne s ďalšími spojencami, o poskytnutie informácií o skutočnostiach a okolnostiach, ktoré viedli k ich rozhodnutiu.

    “V prípade, že predmetný útok nebol vykonaný v reakcii na bezprostredne hroziace nebezpečenstvo, budú na mieste otázky o jeho opodstatnenosti a legálnosti,” podotkla prezidentka.

    Oceňuje, že na základe rozhodnutia príslušných veliteľov NATO boli naši vojaci presunutí mimo územia Iraku.

    “Aj naďalej dôverujem našim predstaviteľom, že všetky kroky, ktoré podniknú, budú riadne koordinované a odkonzultované s našimi spojencami v Severoatlantickej aliancii,” skonštatovala Čaputová.

    Napätie na Blízkom východe eskalovalo po piatkovom (3. 1.) útoku americkej armády, po ktorom zomrel iránsky generál Kásem Solejmání.

    Spojenci z krajín NATO dočasne zmrazili svoju výcvikovú misiu v Iraku, po dohode s irackými orgánmi sú však pripravení v nej pokračovať.

    Situácia sa bezprostredne týka aj siedmich slovenských vojakov, ktorí v Iraku plnia úlohy výcvikovej misie NATO. Týchto sedem vojakov premiestnili mimo krajiny v súlade s bezpečnostnými pravidlami.

    - Reklama -