Čaputová rešpektuje Danka a tvrdí: To, že má na veci iný názor, nie je prvýkrát

    0
    Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová počas prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave 13. augusta 2019. (Autor: TASR)

    “Ľudské práva sú absolútnymi právami a nie je možné ich relativizovať, preto bol môj postoj taký, ako som ho komunikovala. Kroky predsedu parlamentu, pokiaľ ide o pozvanie partnera na jeho úrovni, rešpektujem. To, že má na veci iný názor, nie je prvýkrát, v oblasti zahraničnej politiky obzvlášť. Rešpektujem, že to vníma inak,” uviedla.

    Názor prezidentky zdieľa aj Patakyová. “Nielen ako verejný ochranca práv, ale aj ako človek sa domnievam, že ľudské práva a slobody majú prednosť pred ekonomickými otázkami,” dodala.

    Prezidentka na júlovom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Im vyjadrila znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne.

    Jej vyjadrenia kritizovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS), podľa ktorej môže konfrontácia s Čínou ohroziť rozvoj obchodu, a tým aj pracovné miesta na Slovensku.

    Začiatkom augusta Danko na stretnutí s čínskym veľvyslancom na Slovensku potvrdil pozvanie šéfa čínskeho parlamentu na Slovensko.

    Cieľom návštevy má byť jasná deklarácia dobrých vzťahov Čínskej ľudovej republiky a Slovenska. Konať sa má podľa Dankových slov na najvyššej protokolárnej úrovni.

    - Reklama -