Čaputová čelí pochybnostiam okolo praxe, požiadala o vyškrtnutie zo zoznamu advokátov. Situáciu vysvetľuje jej hovorca

    0
    Na snímke zo 17. marca 2019 je kandidátka na prezidenta Zuzana Čaputová v opatere zvukára pred televíznou debatou (Autor: TASR)

    Koncipientská prax je podmienkou na to, aby advokátsky koncipient mohol zložiť advokátsku skúšku a následne vykonávať povolanie. Podľa informácií portálu Pravdy má Čaputová od 12. marca tohto roka na vlastnú žiadosť advokátsku činnosť pozastavenú a v piatok (23. 3. – pozn. red.) požiadala o vyškrtnutie zo zoznamu advokátov.

    “V čase, keď bola Čaputová koncipientkou a mala sa školiť u skúsených právnikov, zároveň podnikala na živnosť. Slovenská advokátska komora tvrdí, že vtedy nemala ako zistiť, že advokátsky koncipient má zároveň aktívne živnostenské oprávnenie. Takéto podnikanie popri koncipientskej praxi by dnes advokátska komora označila ako nezlučiteľné so zákonom. Keby to Čaputová pred rokmi komore oznámila, stavovská organizácia by jej živnosť nedovolila. Ona tak ale neurobila,”  uvádza sa v článku, pričom denník  v tejto súvislosti oslovil aj hovorkyňu Slovenskej advokátskej komory Alexandru Donevovú.

    „V čase Čaputovej zápisu do zoznamu advokátov sa advokátskej komore na základe dostupných informácií javilo, že spĺňa podmienky. Nemali sme informácie o jej inej činnosti, ktorá by mohla byť nezlučiteľná s praxou koncipienta, prípadne o iných nezrovnalostiach počas výkonu jej praxe advokátskeho koncipienta,“ uviedla hovorkyňa, ktorá zároveň pre Pravdu potvrdila, že súčasná prezidentská kandidátka má od od 12. marca 2019 činnosť advokáta pozastavenú na vlastnú žiadosť a rovnako platí, že k včerajšuiemu dňu požiadala o vyškrtnutie zo zoznamu advokátov.

    Martin Burgr, ktorý je Čaputovej hovorcom tvrdí, že to, že sa prezidentská kandidátka vyškrtla zo zoznamu advokátov nesúvisí s pochybnosťami o jej praxi. Burgr hovorí, že sú to “iné” dôvody. „Advokátsku činnosť už mala nejaký čas pozastavenú a teraz to vyhodnotila tak, že v poslednej dobe aj tak nemá čas sa advokácii venovať. Aj v prípade nezvolenia by sa venovala politickej činnosti, takže požiadala o vyčiarknutie zo zoznamu advokátov,“ reagoval hovorca.

    Vyškrtnutie zo zoznamu advokátov sa považuje za výnimočný krok. Ak by sa v budúcnosti chcela Čaputová opäť venovať advokátskej činnosti, musela by znova absolvovať advokátske skúšky, pripomína dednník Pravda.

    Celý článkok čítajte TU.

    - Reklama -