Čaputová a Pellegrini a ďalší blahoželajú Šefčovičovi k funkcii: Tu sú ich reakcie

    0
    Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala predsedu vlády SR Petra Pellegriniho 18. júna 2019 v Prezidentskom paláci v Bratislave. (Autor: TASR)

    Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) oceňuje, že Slovensko tretíkrát obhájilo post podpredsedu Európskej komisie.

    Pellegrini: Bol zdopovedný k peniazom európskych daňových poplatníkov

    Zároveň zagratuloval Marošovi Šefčovičovi, ktorý bude v budúcej Európskej komisii (EK) v období rokov 2019 – 2024 podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy. Pre TASR to uviedol Úrad vlády SR.

    “Som presvedčený o tom, že Maroš Šefčovič sa bude venovať agende, s ktorou má skúsenosť zo svojho prvého pôsobenia v Európskej komisii. Priniesol vtedy konkrétne výsledky a pristupoval mimoriadne zodpovedne k finančným prostriedkom európskych daňových poplatníkov,” uviedol Pellegrini, podľa ktorého EÚ potrebuje reformy, a to aj v rámci svojich inštitúcií.

    Čaputová poukázala na skúsenosti nášho eurokomisára

    Maroš Šefčovič má podľa slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej dlhoročné skúsenosti a všetky predpoklady, aby funkcie komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a podpredsedu Komisie zvládol.

    V reakcii na utorkové rozhodnutie nastávajúcej šéfky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej to pre TASR uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Prezidentka zároveň Šefčovičovi blahoželá a želá veľa úspechov. 

    Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd) predpokladá, že Maroš Šefčovič sa úlohy podpredsedu Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy zhostí úspešne a z nového postu vyťaží maximum.

    “Samotná úloha pre pána komisára nie je nová, ale staronová, disponuje potrebnými skúsenosťami. Okrem toho, okruh úloh ponúka priestor na to, aby sa zviditeľnil rovnako ako v predchádzajúcom období v oblasti energetiky,” uviedol Bugár. 

    Pôjde aj vzťahy s národnými parlamentmi, tvrdí Lajčákov rezort

    Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR oceňuje, že zvolená predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová pridelila slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi jeden z ôsmich postov podpredsedu Komisie.

    “Úlohou Maroša Šefčoviča bude posilniť vzťahy s Európskym parlamentom, a to aj v kontexte snahy posunúť sa smerom k legislatívnej iniciatíve Parlamentu,” uviedol pre TASR Tlačový odbor Lajčákovho ministerstva.

    “Okrem toho bude Šefčovič zodpovedný za posilňovanie vzťahov s národnými parlamentmi. Jednou z prvých kľúčových úloh má byť spoločná príprava pracovného programu EK priamo s jej predsedníčkou,” priblížil Šefčovičovu navrhovanú funkciu.

    Príprava tohto dokumentu bude podľa MZVaEZ zahŕňať veľa rokovaní s inými komisármi, ako aj s Európskym parlamentom a s Radou EÚ.

    “Ďalšou úlohou je boj s administratívnou a regulačnou záťažou, osobitne pre podnikateľský sektor, pričom dôraz by mal byť na malé a stredné podniky, ktoré tvoria chrbtovú kosť európskej ekonomiky a vytvárajú 85 percent nových pracovných miest,” doplnilo ministerstvo.

    Dezignovaná predsedníčka chce podľa neho využiť Šefčovičove skúsenosti v oblasti vytvárania partnerstiev medzi priemyslom, členskými štátmi a Európskou investičnou bankou, ktoré sa mu podarilo vytvoriť pri projekte Európskej batériovej aliancie.

    Šefčovič tak bude koordinovať strategickú prácu Komisie s členskými štátmi a všetkými aktérmi, aby európsky automobilový priemysel bol pripravený na éru čistej mobility vrátane elektromobility.

    Podľa ministerstva by mal politicky zodpovedať za Spoločné výskumné centrum, ktoré je “mozgom” administratívy EK a bude mať silný hlas pri spolukreovaní budúcich európskych politík, ktoré budú mať priaznivý ekonomický, hospodársky a sociálny dopad na Slovenskú republiku.  

    Šefčovič bude riadiť mega trendy, hovorí Hajšel

    Aj poslanec Európskeho parlamentu  Robert Hajšel (nom. SMER – SD) Šefčovičovi zablahoželal. “Gratulujem Marošovi Šefčovičovi k opätovnému získaniu postu podpredsedu Európskej komisie, čo je už tretíkrát za sebou,” napísal Hajšel.

    Doplnil, že Šefčovič síce nebude priamo zodpovedať za konkrétne ekonomické portfólio, či už za energetiku, priemysel, alebo digitálny vek, “bude ale popri vzťahoch medzi jednotlivými inštitúciami EÚ sledovať a riadiť dlhodobé mega trendy, od ktorých závisí zachovanie konkurencieschopnosti európskej a tým aj slovenskej ekonomiky.”

    Šefčovič podobne ako v doterajšej Komisii pod vedením Jeana-Clauda Junckera bude spolupracovať s viacerými eurokomisármi, zároveň však bude zodpovedný za svoju vlastnú agendu.

    S témou medziinštitucionálnych vzťahov má Šefčovič skúsenosti z obdobia Komisie pod vedením Josého Manuela Barrosa (2009 – 2014), pričom táto činnosť si vyžaduje udržiavanie kontaktov a riešenie sporov s Európskym parlamentom a Radou EÚ.

    Je to jedna z úloh, ktoré maximálne zviditeľňujú komisára povereného touto úlohou. Návrh Ursuly von der Leyenovej na rozdelenie portfólií pre členov komisie ešte musí odsúhlasiť Európsky parlament. 

    Autor: TASR/Redakcia

    - Reklama -