Čaputová: Slovensku sa podarilo spomaliť šírenie koronavírusu

    0
    Zuzana Čaputová, prezidentka SR (Autor: TASR)

     Odborníci podľa prezidentky označili za hlavné podmienky toho, aby sa život mohol začať vracať do normálu, pripravenosť zdravotníckeho systému.

    “To znamená, aby naše nemocnice a lekári prvého kontaktu boli pripravení z hľadiska počtu aj odbornosti na situáciu, ktorú epidemiológovia predpokladajú,” komentovala hlava štátu.

    Ďalšími oblasťami sú napríklad cielené testovanie ľudí, ktorí by mohli byť nositeľmi ochorenia COVID-19. Dôležité je podľa odborníkov tiež sledovať situáciu v rómskych osadách, zariadeniach pre seniorov a karanténnych zariadeniach.

    Priaznivý vývoj potvrdil i hlavný hygienik Ján Mikas. Zároveň však dodal, že “stále sme ešte nevyhrali”. Skutočný stav sa ukáže podľa neho po dvoch týždňoch, keď budú známe výsledky testovania z rómskych osád i karanténnych centier. Lepšie sa tak bude dať predpovedať, aký bude vývoj šírenia vírusu. Zmierňovanie opatrení záleží aj na situácii v okolitých európskych krajinách. Dodal, že si uvedomuje aj ekonomickú stránku veci.

    Prezidentka po stretnutí ocenila, že pohľady epidemiológov a ekonómov nestoja pri situácii s novým koronavírusom proti sebe. Možno v nich nájsť podľa nej množstvo prienikov.

    - Reklama -