Čaputová: Nebudem mlčať…

    0
    Zuzana Čaputová v Bruseli (Autor: TASR)

    “Nebudem mlčať, ak sa budú znevažovať naše hodnoty, ak budeme zo Slovenska vysielať zmätočné signály, alebo konať proti našim záujmom ako člen EÚ a NATO,” uviedla prezidentka s tým, že to isté očakáva aj od diplomatov.

    Čaputová zopakovala, že v domácej i zahraničnej politike sa chce venovať otázkam životného prostredia, spravodlivosti, právneho štátu a ľudských práv, ale aj ochrane sociálne zraniteľných skupín. Jej ambíciou je tieto témy prepojiť doma aj v zahraničí. 

    Podľa prezidentkiných slov jej veľmi záleží na dobrých vzťahoch so susedmi Slovenska. “Je veľmi jednoduché mať zlé vzťahy s tými, s ktorými nesúhlasíme. Do tých dobrých treba investovať oveľa viac,” komentovala.

    V príhovore podporila aj spoluprácu v rámci krajín V4. Je presvedčená, že pôvodná úloha V4 prispieť k zjednotenej Európe, je v súčasnosti opodstatnená rovnako ako kedykoľvek predtým. Táto spolupráca by však nikdy nemala ísť na úkor slobody, vrátane slobody médií či akademických slobôd, ale aj demokracie a právneho štátu.

    Prezidentku tiež mrzia vzťahy s Ruskom. Uviedla, že nevidí záujem zo strany tejto krajiny viesť so Slovenskom otvorený dialóg. Čaputová zároveň vyzvala veľvyslancov, aby s jej tímom a zároveň medzi sebou komunikovali.

     

    - Reklama -