Cameron trvá na sprísnení podmienok vyplácania sociálnych dávok pre imigrantov z EÚ

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Zdroj tak reagoval na správy niektorých britských médií, podľa ktorých Cameron zvažuje, že by sa vzdal jednej zo svojich kľúčových požiadaviek na rokovaniach s EÚ: zastavenia vyplácania sociálnych dávok migrantom z EÚ počas prvých štyroch rokov po ich príchode do Británie.

    “Nie je to pravda,” uviedla dnes pre Reuters nemenovaná predstaviteľka Cameronovho úradu, pričom však priznala, že premiér v novembri naznačil pripravenosť posúdiť rôzne spôsoby riešenia problémov spojených s migráciou v Európe. Cameron Britom už dávno prisľúbil, že sa zasadí za zmenu podmienok členstva Británie v EÚ a reformy tohto európskeho spoločenstva, po čom by malo nasledovať referendum o zotrvaní Británie v EÚ. Rokovanie Británie s EÚ ohľadom reformy sa týkajú štyroch oblastí: konkurencieschopnosti, suverenity, sociálnej politiky a ekonomiky.

    Kým európski diplomati namietajú, že Cameronov plán ohľadom vyplácania sociálnych dávok je diskriminujúci a v rozpore so základnými právnymi dokumentmi EÚ, z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky pre denník Independent vyplýva, že tri štvrtiny Britov podporujú premiérov návrh, aby imigranti museli čakať štyri roky, kým sa budú môcť uchádzať o sociálne výhody. Napriek tejto vysokej podpore si však len 31 percent respondentov myslí, že Cameron bude schopný uskutočniť tento svoj plán.


    - Reklama -