Cameron odmieta ustúpiť z požiadaviek na zmeny vo fungovaní EÚ. Najnovší návrh Únie je pre neho nedostačujúci

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    “Dnes sme zaznamenali určitý pokrok,” povedal Cameron pre televíziu ITV po stretnutí s Junckerom. “Nestačí to však, bude to ešte ťažká práca,” komentoval priebeh vyjednávania o podmienkach Británie.

    Medzi hlavné návrhy Bruselu pre Londýn patrí možnosť zavedenia tzv. núdzovej brzdy. Mala by sa uplatniť vtedy, ak by prisťahovalci z iných krajín únie zahltili systém sociálneho zabezpečenia prijímajúceho štátu, v tomto prípade Spojeného kráľovstva. S týmto modelom by však museli súhlasiť aj ostatné členské štáty únie.

    “Otázkou v týchto brzdách a nápadoch je, ako budú fungovať, ako dlho budú trvať a akú budú mať silu,” povedal britský premiér. Cameron sa v Bruseli dnes na 45 minút stretol aj s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. Žiadal plnú podporu zákonodarného orgánu únie pre akékoľvek potrebné legislatívne zmeny, čo mu Schulz prisľúbil.

    Cameron koncom minulého roka určil štyri oblasti, v ktorých vyžaduje zmeny vo fungovaní EÚ – konkurencieschopnosť, zvrchovanosť, sociálne zabezpečenie a lepšie hospodárske riadenie – ešte pred vyhlásením dátumu referenda o členstve Spojeného kráľovstva v únii. Cameron prisľúbil usporiadať referendum do konca roka 2017.

    Tejto téme, dohode medzi Cameronom a lídrami ostatných 27 členských štátov, je venovaný mimoriadny summit EÚ, ktorý sa uskutoční 18. a 19. februára v Bruseli.

    Predseda Európskej rady Donald Tusk by mal predložiť svoje návrhy ako reakciu na štyri reformné požiadavky Londýna začiatkom budúceho týždňa. To by malo poskytnúť potrebný časový priestor pre členské štáty, aby na tieto návrhy reagovali v snahe dosiahnuť na summite potrebnú dohodu s Londýnom.
    Najspornejšou požiadavkou Camerona je snaha obmedziť prístup zamestnancov z ostatných krajín EÚ k sociálnym dávkam až na štyri roky, počas ktorých budú žiť a pracovať v Británii.


     

    - Reklama -