Cameron obhajoval v parlamente reformnú dohodu s EÚ

    0
    Britský premiér David Cameron, vľavo, šéf Európskej rady Donald Tusk (Autor: SITA)

    Cameron zároveň poslancom predstavil štyri oblasti reformnej dohody s EÚ, ktorú sa mu podarilo vyrokovať na minulotýždňovom samite v Bruseli. Uplynulých najmenej deväť mesiacov strávil podľa svojich slov prípravou a zabezpečovaním podpory týchto reformných návrhov.
    Cameron, ktorý sa vyslovil za pokračovanie členstva Británie v Únii, predstúpil pred poslancov parlamentu po tom, ako starosta Londýna a člen vládnucej Konzervatívnej strany Boris Johnson cez víkend vyhlásil, že bude viesť kampaň za odchod Británie z EÚ.

    Zotrvaním v EÚ bude Británia podľa Camerona “silnejšia a bezpečnejšia”. “Naše zvláštne postavenie znamená to, že Británia môže mať to najlepšie z oboch svetov,” argumentoval. Pripustil však, že je ešte veľa oblastí, v ktorých sa môže EÚ zlepšovať, a Londýn bude pokračovať vo svojej snahe o presadzovanie zmien.
    Kompromisný návrh dohody dosiahnutej v piatok na samite dvadsaťosmičky v Bruseli upravuje vzťahy medzi Londýnom a EÚ na základe požiadaviek Camerona. Ten chcel okrem iného zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok v Británii. Nasledujúcich sedem rokov bude môcť Londýn požadovať štvorročné obmedzenie sociálnych benefitov pre prichádzajúcich zamestnancov z iných krajín EÚ a obmedziť prídavky pre deti zahraničných zamestnancov, ktoré nežijú v Británii. Zahraničných pracovníkov, ktorí už v krajine pôsobia, sa predpis o znížení detských prídavkov bude týkať až od roku 2020.

    Novinkou, ktorá sa dostala do dohody, je to, že obmedzenie sociálnych benefitov môžu využiť tiež ostatné členské štáty EÚ.

    - Reklama -