Cameron: Áno, chcem referendum o zotrvaní v EÚ

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Načasovanie referenda, v ktorom voliči rozhodnú, či Británia zostane v EÚ, je citlivé, pretože určí budúcu úlohu Británie vo svetovom obchode a medzinárodných záležitostiach a ovplyvní celú úniu. Čím dlhšie sa hlasovanie odkladá, tým dlhšie bude neistá budúcnosť Európskej únie aj Británie, napísala tlačová agentúra Reuters.

    Cameron vo štvrtok vyhlásil, že už získal súhlas na rokovania, ktorých cieľom sú lepšie podmienky pre členstvo Británie v EÚ. Ako dodal, práve tieto lepšie podmienky sú pádnym argumentom, ktorý presvedčí čoraz skeptickejších britských voličov o zotrvaní krajiny v 28-člennej EÚ. Premiér dnes na tlačovej konferencii v Bruseli povedal: “Som presvedčený, že rok 2016 bude rokom, keď dosiahneme niečo životne dôležité, niečo, čo od základov zmení vzťah Británie s EÚ a konečne odstráni obavy Britov z nášho členstva v únii.” Cameron však dodal: “Koniec roka 2017 som stanovil ako konečný termín pre referendum. Vždy som si chcel dať dostatok času, aby som to urobil správne, záleží totiž na obsahu.”

    Britský líder tiež vyhlásil, že Británia je pripravená pomôcť svojim európskym partnerom zabezpečiť ich hranice a zvládnuť tak migračnú krízu. Cameron dodal, že EÚ potrebuje v boji proti terorizmu systematickejšiu výmenu údajov a spoluprácu v oblasti bezpečnosti leteckej dopravy.

    - Reklama -