Čaká nás zrejme prelomové hlasovanie. V kuloároch sa šepká, že niektorí poslanci podporia zákon z dielne ĽSNS

    0
    Marian Kotleba predseda ĽS NS (Autor: TASR)
    Kotlebovci dnes vyzvali na podporu svojho návrhu zákona o potratoch aj ostatné strany bez ohľadu na ich politickú orientáciu a zdá sa, že by si zákon v Národnej rade SR mohol nájsť podporu u koaličných aj opozičných poslancov, čo by bola vzácna zhoda. 
     
    Sprísnenie potratovej politiky je podľa Mariana Kotlebu v súlade s hodnotami ĽSNS. „Štatistiky potratovosti klesali do roku 2015 a odvtedy počet interrupcií rastie,“ povedal šéf strany a uistil, že s témou prichádzajú z presvedčenia. Právnou normou sa budú poslanci zaoberať už na prebiehajúcej schôdzi. 
     
     
    Predseda ĽSNS oslovil predstaviteľov všetkých parlamentných strán, aby prediskutovali spolu možnosti podpory pre tento zákon a v najbližších dňoch očakáva reakcie. Kotlebovci si od tohto kroku sľubujú otvorenú a konštruktívnu debatu na tému, ako by bolo možné získať podporu ostatných parlamentných strán pre tento zákon. 
     
    Poslanec a hovorca ĽSNS Milan Uhrík pre PL.sk uviedol, že z parlamentných kuloárov vie, že niektorí poslanci by chceli podporiť sprísnenie potratovej legislatívy, ale obávajú sa vraj spomínaného politikárčenia. Okrem toho je tu podľa Uhríka ešte jeden dôvod, pre ktorý sú poslanci pri podpore tohto zákona opatrní. 

    Stranícka disciplína verzus vlastné svedomie

    „Navyše musia dodržiavať stranícku disciplínu, že za návrhy ĽSNS sa nehlasuje. Máme informácie, že mnohí poslanci majú z tohto dôvodu veľké výčitky svedomia a zvádzajú vnútorný boj, ako sa rozhodnúť. Či poslúchnuť svoje svedomie, alebo počúvnuť straníckych šéfov. Ako však budú v konečnom dôsledku hlasovať, skutočne nevieme,“ uzavrel Milan Uhrík.
     
     
    Stranícku disciplínu nemusia v prípade takýchto zákonov dodržiavať poslanci zo Sme rodina. Podpredseda hnutia Milan Krajniak vysvetlil, že v poslaneckom klube boli jeho členovia od začiatku dohodnutí, že v kultúrnych a etických otázkach každý poslanec hlasuje podľa svojho vlastného vedomia a svedomia. „Nebudeme v takýchto otázkach zaväzovať klub k jednotnému stanovisku,“ povedal Krajniak. 
     
    Poslanec doplnil, že návrh zákona o potratoch z dielne ĽSNS v prvom čítaní podporí. „V pléne počas rozpravy k tomuto zákonu vysvetlím a uvediem dôvody. Chcel by som povedať, že nie so všetkými argumentmi, ktoré sú uvedené v dôvodovej správe k tomuto zákonu, súhlasím, ale s paragrafovým znením v prvom čítaní súhlasím,“ dodal Krajniak. 
     
     
    Súčasný predseda KDH Alojz Hlina má však trochu iné predstavy o zmenách v potratovej legislatíve, ako poslanci ĽSNS a už si s nimi aj vymenil zopár štipľavých reakcií. Hlina píše podrobne o svojich predstavách vo svojom najnovšom komentári
     
    Ešte súčasná vláda by podľa Hlinu mala zákon o interrupciách upraviť minimálne tak, aby sme „nepatrili k najväčším barbarom na svete, keďže dnes je na Slovensku možné časovo neobmedzene potratiť dieťa – napríklad s Downovým syndrómom“. Líder kresťanských demokratov tvrdí, že s takou legislatívou nemôžu súhlasiť ani liberáli. 
     
     
    Návrh kotlebovcov zakázať svojvoľné a neodôvodnené umelé prerušenie tehotenstva si vyslúžil aj podporu bývalých poslancov KDH. 
     
    „Hlasovanie za zákon neznamená, že sa stotožňujú s celým programom Kotlebovej strany, ale zákon podporujú. Rokovanie o zákone v parlamente dáva možnosť vnášať do neho aj zmeny (ale nie ho úplne vyprázdniť). Diskusia o hlasovaní či nehlasovaní o zákone opäť ukazuje, že je čas odhodiť politickú korektnosť, ktorú vymysleli a ostatným vnútili liberáli a používajú ju na oslabovanie svojich protivníkov,“ napísal na sociálnej sieti Ján Čarnogurský. 
     
     
    Martin Fronc a Ján Hudacký (obaja KDH) za Inštitút kresťansko-sociálnej politiky dokonca v otvorenom liste vyzvali parlamentných politikov, aby normu podporili. 
     
    Otvorený list bývalých poslancov zverejnil na sociálnej sieti tiež bývalý poslanec za KDH Jozef Mikloško, ktorý sa vyjadril, že s textom plne súhlasí. „Dostal sa nám do rúk závažný dokument, ktorý má právo na verejnú diskusiu. Je úplne jedno, či s myšlienkami textu súhlasíme, alebo nie. Dôležité je, že by mali občania, ako aj ich zástupcovia v zákonodarnom zbore poznať všetky strany a názory. Bývalí poslanci KDH, ktorí presadzovali politiku spomínanú v otvorenom liste, dnes nemajú zastúpenie v parlamente. Preto je možno správne, ak aspoň touto cestou dostanú hlas a priestor,“ napísal Mikloško.
     
     
    autor: top, OS, TASR
     
    - Reklama -