Čaká nás zemetrasenie vo vláde? Žitanská sa vzoprela Smeru a hrozí odchodom. Stojíme za svojou ministerkou, znie z Mosta

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    “Táto nominácia je problém,” povedal novinárom Gál, ktorý by prijal, keby v prípade nominácie do Súdnej rady bola v koalícii dohoda. Potvrdil, že nominácia je zásadný problém najmä pre ministerku Žitňanskú.

    “Ministerka vyslovila, že je to pre ňu vážny problém, je to určitý akt nedôvery voči jej osobe,” povedal Gál. Rozhodnutie zvažovať demisiu označil za Žitňanskej osobné.

    Nepovedal, či Most-Híd opustí vládnu koalíciu, ak Žitňanská podá demisiu v prípade zvolenia Jankovskej do Súdnej rady. “Je to predčasná otázka,” povedal.

    Tvrdí, že strany budú ešte rokovať. “Musíme zvážiť, čo všetko je pre nás únosné,” doplnil s tým, že koaličné vládnutie nie je ľahké.

    Žitňanská (Most-Híd) bude zvažovať svoje zotrvanie vo funkcii v prípade, ak do Súdnej rady prejde pri tajnej voľbe v parlamente Jankovská. Ministerka považuje jej nomináciu do Súdnej rady za neprijateľnú.

    Vysvetľovať to mala podľa Denníka N tento týždeň aj na poslaneckom klube Mosta-Híd. Ministerka by mala o tejto veci hovoriť vo štvrtok s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

    Jankovskú, ktorá prešla do politiky zo sudcovskej funkcie, navrhol do Súdnej rady predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej zo Smeru-SD. Žitňanská dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov, pripomenul denník.

    - Reklama -