ČR a Chorvátsko začnú o letných dovolenkách rokovať už na budúci týždeň

    0
    Dovolenka v Chorvátsku (Autor: TASR)

    Vyjednávania sa začnú už na budúci týždeň, uviedol pre portál šéf chorvátskej turistickej centrály v ČR Dubravko Miholič v piatok popoludní. Podľa jeho slov obaja premiéri zareagovali veľmi rýchlo a minister cestovného ruchu Gari Cappelli sa spojí s českou ministerkou Klárou Dostálovou začiatkom budúceho týždňa, aby “na projekte začali pracovať”.

    Chorvátsko, kde sú v koronavírusovej kríze zavedené veľmi prísne obmedzenia, plánuje v lete otvoriť prístavy a niektoré kempingy aj hotely na odľahlejších miestach, aby turistická sezóna priniesla aspoň nejaké tržby. Tieto tri cielené oblasti môžu poskytnúť určitú izoláciu a súkromie, vyhlásil Cappelli vo štvrtok v chorvátskej metropole Záhreb. “Zvažujeme tiež, že povolíme prísť cudzincom, ktorí tu vlastnia nehnuteľnosť alebo jachtu,” doplnil.

    České cestovné kancelárie prišli s plánom zriadiť cestné a letecké koridory pre zdravých turistov, ktorí by po návrate z Chorvátska nemuseli ísť do karantény.

    Asociácia cestovných kancelárií ČR (ACK) českej vláde navrhla, aby českí občania, u ktorých test vylúči ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom, mohli cestovať do destinácií s nízkou mierou potvrdených nakazených ľudí, ako je Chorvátsko. ACK za také destinácie pokladá aj Bulharsko a Grécko.

    Podľa námestníka českého ministra zdravotníctva Romana Prymulu sa diskutuje o zmiernení pravidiel pre vycestovanie v lete do Chorvátska a na Slovensko.

    Český minister vnútra a šéf Ústredného krízového štábu Jan Hamáček chce však najprv poznať údaje od odborníkov. Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha je lepšie počkať, kým sa situácia upokojí a riziko za hranicami zníži.

    Návrhy podobné tým, ktoré predložili české cestovné kancelárie, čaká chorvátsky minister pre cestovný ruch aj zo strany Slovenska, Rakúska a Maďarska.

    Chorvátsko zatiaľ hlásilo 33 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čo je v prepočte na obyvateľov jeden z najlepších výsledkov v Európe.

    Balkánska krajina so 4,2 milióna obyvateľov sa spolieha na cestovný ruch, ktorý tvorí 20 percent jej hrubého domáceho produktu, čo je najviac v Európe. Tržby z turizmu v minulých rokoch rekordne stúpali – vlani sa rovnali približne desiatim miliardám eur. Tento rok očakávajú Chorváti zníženie týchto tržieb o tri štvrtiny.

    - Reklama -