CNN si chcela posvietiť na Trumpa. Ale nakoniec z toho vznikla táto správa

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Ako sa podarilo CNN zistiť, v jednom týždni došlo k trom zdokumentovaným stretnutiam medzi Trumpovými ľuďmi a zástupcami Kremľa. Kľúčový darca Trumpovej prezidentskej kampane Erik Prince sa mal napríklad v polovici januára, teda pred Trumpovou inauguráciou, stretnúť na Seychelách s nemenovaným spolupracovníkom Vladimira Putina. Stretnutie organizoval korunný princ Spojených arabských emirátov, šejk Mohammed bin Zayed al-Nahyan.

    Účelom utajeného stretnutia malo byť podľa zistení CNN nadviazanie kontaktu medzi Moskvou a nastupujúcou Trumpovou administratívou. Podľa denníka The Washington Post chceli Spojené arabské emiráty organizáciou tohto stretnutia oslabiť spojenectvo medzi Ruskom a Iránom. Kanál NBC News zase informoval, že na spoločnom stretnutí išlo predovšetkým o diskusiu o politike Spojených štátov v oblasti Blízkeho východu.

    „Prince na otázku našej redakcie nevysvetlil účel schôdzky, ale uviedol, že to nemalo nič spoločné s Trumpom. To isté nám potvrdil aj Biely dom, teda že Trumpova administratíva nebola do schôdzky zapojená,“ píše CNN a pokračuje ďalším „podozrivým“ stretnutím. Prezidentov zať Jared Kushner sa mal v decembri minulého roka stretnúť s predsedom štátom riadenej rozvojovej banky Vnesheconombank (VEB) Sergeyom Gorkovom.

    „Prečo sa Kushner stretol so zástupcom ruskej banky, ktorá je na sankčnom zozname? Ak predmetom ich rozhovoru boli práve sankcie, vzbudzuje to podozrenie, že Trump by mohol uvažovať o ich zrušení. Avšak neexistuje žiadny dôkaz, že by obaja muži preberali práve túto tému,“ pripúšťa CNN s tým, že mnoho ruských bánk za zrušenie sankcií skutočne lobovalo. Konkrétne VEB však medzi ne podľa dostupných zdrojov nikdy nepatrila.

    A do tretice poukazuje CNN na bývalého Trumpovho poradcu pre zahraničnú politiku Cartera Pagea, ktorý v minulosti kritizoval protiruské sankcie. „Page je zakladateľ konzultačnej firmy, ktorá obchoduje s ruským plynárenským gigantom Gazprom. Začiatkom roka 2013 sa stretol v New Yorku s ruským špiónom Viktorom Podobným,“ uvádza CNN, ale už zabúda dodať, že americké úrady obvinili Podobného zo špionáže až o dva roky neskôr a že Page síce figuroval na zozname Trumpových poradcov, ale prezident sa s ním nakoniec nikdy osobne nestretol.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -