Bývalý sovietsky prezident Gorbačov uvažuje o založení think tanku

    0
    Michail Gorbačov (Autor: Sme.sk)

    Spoluorganizátor pražskej konferencie, exminister zahraničia Jan Kavan ČTK povedal, že úlohou konferencie i ďalších aktivít nadácie je hľadať odpovede na rad veľkých hrozieb, ktoré nad Európou visia.

    „Netvrdíme, že máme odpovede na to, akým spôsobom by sa mala Európa vyvíjať, aby nedošlo k väčším problémom. Ale sme si vedomí, že je tu hrozba nezvládnuteľnej migračnej vlny, je tu hrozba klimatických zmien, je tu hrozba bezpečnostná, je tu hrozba hospodárskeho vývoja, je tu hrozba prehlbovania priekopy medzi bohatým severom a chudobnejším juhom a podobne,“ uviedol. Treba podľa neho o týchto záležitostiach diskutovať a je potrebné, aby sa tejto diskusie zúčastnila aj Česká republika, pretože sa jej tieto hrozby budú týkať.

    Čarnogurský nesmel chýbať

    „Bolo by dobré, aby sa Česi aktívne zúčastnili hľadania odpovedí, aby sme neboli len konzumenti, aby to nebolo o nás bez nás. Táto konferencia bola jedným z krokov,“ uviedol. Ocenil, že na konferencii odzneli rôzne názory. „Ľudia tu svoje názory boli schopní odôvodniť, vysvetliť a budeme mať množstvo doložiteľných zaujímavých argumentov, ktorými sa potom môžu zaoberať ďalší odborníci, pretože ten problém tu, samozrejme, zostane,“ uviedol.

    Do Prahy na dvojdňovú konferenciu prišiel napríklad bývalý britský minister zahraničia David Owen alebo bývalý československý politik Ján Čarnogurský. V sobotu sa rečníci zaoberali voľbou medzi suverenitou a integráciou a piliermi európskej bezpečnosti. Popoludní diskutovali o tom, ako by mala Európa odpovedať na imigráciu, terorizmus, xenofóbiu a nacionalizmus. Ďalšia konferencia, plánovaná na budúci rok, sa zrejme bude zaoberať klimatickými zmenami.

    - Reklama -