Bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane skrýval príjem z Ukrajiny na zahraničných účtoch

    0
    Paul Manafort (Autor: TASR)

    Proces s Manafortom (69) je prvým v rámci vyšetrovania vedeného špeciálnym prokurátorom Robertom Muellerom. Ten vyšetruje údajné ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016 Ruskom.

    Už skôr v priebehu dňa vybrala prokuratúra a obhajoba dvanásťčlennú porotu, pripomína agentúra Reuters.

    Manafort čelí mnohým obvineniam vrátane prania špinavých peňazí a bankového a daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú vykonával pre bývalého prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 zosadený.

    Podľa prokuratúry sa Manafort cítil nad zákonom, keď prelieval desiatky miliónov cez zahraničné účty, aby si hradil svoje osobné výdavky, ako napríklad hodinky za 21.000 dolárov či “prepychové oblečenie” za viac ako pol milióna dolárov.

    Bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane sa vyhlásil za nevinného. Jeho obhajoba uviedla, že sa stal obeťou svojich zamestnancov vrátane bývalého kolegu Ricka Gatesa, ktorý by mal byť medzi svedkami prokuratúry. Manafortov bývalý zástupca a spoluobvinený medzičasom priznal vinu a rozhodol sa spolupracovať s vyšetrovateľmi. Špeciálny prokurátor Mueller plánuje predvolať až 35 svedkov.

    Očakáva sa, že proces potrvá niekoľko týždňov, dodáva agentúra AP.

    - Reklama -