Bývalý riaditeľ rozviedky SIS Cibula o masakri v Nice: Dôkladne premyslený čin

    0
    Policajní vyšetrovatelia skúmajú rozstrieľané nákladné auto na mieste teroristického útoku na promenáde v Nice ráno 15. júla 2016. (Autor: TASR)

    Pritom pripomenul nedávno publikované vyjadrenie riaditeľa Národného spravodajstva USA Jamesa R. Clappera, že “spravodajská činnosť je zbieranie a analýza informácií, nie jasnovidectvo, a nemožno predvídať každý útok skôr, ako k nemu dôjde”.

    Podľa názoru predsedu ABSD I. Cibulu “najnovší teroristický útok francúzskeho občana arabského pôvodu pripomína samovražedné atentáty takzvaných osamelých vlkov, teda osôb bez priameho napojenia na štruktúry teroristických organizácií, ako sú napríklad Islamský štát, al-Káida alebo iné skupiny takéhoto charakteru”.

    Anonymita internetu?

    “Policajné a spravodajské orgány primárne však preveria telekomunikačné kontakty páchateľa a na základe toho aj jeho väzby na všetky osoby, s ktorými komunikoval. Keďže teroristický útok v Nice nesie znaky dôkladne premysleného činu, vyšetrovanie nevylúči ani verziu, že atentátnik mal spolupáchateľov. Bude sa analyzovať nielen jeho komunikácia, ale aj aktivity na sociálnych sieťach,” objasnil ďalej Cibula.

    Podľa jeho vyjadrenia “v podmienkach anonymity internetu vzniká reálne riziko kontaktov s extrémistickými islamistami v zahraničí, ktoré sa prejaví názorovou radikalizáciou, ale môže vyústiť aj do nabádania k teroristickým činom”.

    - Reklama -