Bývalý pražský imám a jeho dvaja príbuzní čelia obvineniu z terorizmu

    0
    Policajné auto. Ilustračná fotografia (Autor: Hans Štembera)

    Bývalého pražského imáma policajti sledovali a z jeho elektronickej komunikácie vedia, že odchod svojho brata do bojov do Sýrie schvaľoval a že svojej švagrinej pomohol do Sýrie vycestovať. Teraz sa skrýva v Mauritánii, píše denník MF Dnes. „Stíhajú ich na úteku. Ja sa s nimi asi ťažko spojím, keď ani polícia presne nevie, kde sa teraz nachádzajú,“ povedal denníku advokát Adam Kopecký pridelený bratovi bývalého imáma.

    Do vojnovej oblasti v Sýrii 27-ročný muž podľa polície odcestoval v októbri 2016 a v meste Idlib dobrovoľne vstúpil do teroristickej organizácie Džabhat Fatah aš-Šám (Front dobytia Sýrie). Ide o nástupnícku organizáciu teroristickej skupiny an-Nusra, ktorá bývala sýrskou odnožou al-Káidy. „Formou výcviku úspešne absolvoval niekoľkotýždňové kurzy, v ktorých sa naučil zaobchádzať so zbraňami, bombami aj taktiku boja s tým, že ho následne vybrali, aby pripravoval a cvičil ,bratov‘ na boj a páchanie teroristických útokov,“ cituje MF Dnes z obvinenia od Národnej centrály proti organizovanému zločinu SKPV.

    Obvinená 24-ročná žena sa za brata bývalého imáma vydala podľa islamského práva šaría bez toho, aby ho videla, uviedol denník. „Sama sa označuje za mudžahedína v džiháde,“ dodali policajti. S manželom podľa obvinenia cvičila so zbraňou. Bývalý imám jej podľa vyšetrovateľov objednal lístok na autobus a dával rady, ako prekonať turecko-sýrsku hranicu.

    Server Seznam Zprávy napísal, že žena pred odchodom bývala v Hoříne v okrese Mělník, do Sýrie sa cez Turecko dostala vlani na jar. Brat bývalého imáma mal pred odchodom trvalé bydlisko v stredočeskom Mratíne, sobáš sa uskutočnil až v Sýrii. Za trestné činy, z ktorých trojicu obvinili, stanovujú české zákony trestnú sadzbu od päť do 15 rokov odňatia slobody.

    O niekdajšieho imáma sa už v minulosti zaujímali tajné služby, keď poslal moslimom cez aplikáciu WhatsApp odkaz, aby sa nezúčastnili bohoslužby proti terorizmu spolu s kresťanmi. „Kto verí v Alaha a v súdny deň, nech sa na tejto akcii nezúčastní. Nech mi je Alah svedkom, že som pred tým varoval,“ napísal podľa MF Dnes vtedy doslova.

    - Reklama -