Bývalý poľský prezident a niekdajší antikomunistický aktivista Walesa bol zrejme konfidentom komunistickej polície

    0
    Bývalý prezident Poľska a držiteľ Nobelovej ceny za mier Lech Walesa (Autor: SITA)

    Poľský Inštitút národnej pamäti našiel zložky v sídle posledného komunistického ministra vnútra Czeslawa Kiszczaka, ktorý zomrel minulý rok v novembri. Dokumenty ponúkla Inštitútu národnej pamäti (IPN) za poplatok vdova po politikovi. Inštitút, ktorý je poverený výskumom zločinov nacizmu a komunizmu a disponuje právomocami prokuratúry, na transakciu nepristúpil a niekdajšie tajné spisy v stredu zhabal.

    Pracovníci IPN za asistencie polície objavili u Kiszczaka okrem iného dve zložky, z ktorých jedna bola osobným spisom Walesu a druhá obsahovala záznamy práce informátora s krycím menom Bolek, ktoré patrilo práve Walesovi.

    Dokumenty sú datované do rokov 1970 až 1976. Riaditeľ inštitútu Lukasz Kamiński uviedol, že podľa jedného z expertov analyzujúcich zložky ide o autentické dokumenty opatrené Walesovým podpisom. Našlo sa podľa jeho slov spolu 279 strán, ktoré budú sprístupnené verejnosti. Historici ich však najprv musia podrobne analyzovať.

    Bývalý poľský prezident z rokov 1990 až 1995 a nositeľ Nobelovej ceny za mier Walesa vždy tvrdenia o spolupráci so Štátnou bezpečnosťou popieral a špeciálny lustračný súd ho v roku 2000 obvinenia zbavil. Walesovi odporcovia však naďalej vyhlasujú, že bol konfidentom a že súd ho oslobodil neprávom. Skoršie obvinenia vznesené proti Walesovi vychádzali podľa historikov z nepôvodných dokumentov alebo skopírovaných textov. Ak sa pravosť nálezu preukáže na súde, bude to podľa nich znamenať definitívne potvrdenie Walesovej spolupráce.

    Walesa vo štvrtkovom vyhlásení naznačil, že dokumenty, ktoré sú jeho údajnými hláseniami, sú podvrhnuté.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: vam

    - Reklama -