Bývalý francúzsky premiér Balladur sa postaví pred súd v súvislosti s obchodom so zbraňami

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Balladur bol v máji 2017 obvinený z “napomáhania pri zneužití firemných aktív a zatajovaní informácii” v súvislosti s predajom ponoriek Pakistanu. Predaj sa uskutočnil v roku 1994, keď bol Balladur premiérom a neskôr kandidoval na post prezidenta. Spolu s ním je obvinený aj bývalý minister obrany Francois Léotard.

    Sprostredkovateľské platby v súvislosti s dohodou o predaji ponoriek Pakistanom Balladurovi údajne pomohli financovať prezidentskú kandidatúru v roku 1995, v ktorej skončil na treťom mieste.

    Tieto skutočnosti boli podľa AFP odhalené v roku 2002 počas vyšetrovania  bombového útoku na autobus v pakistanskom meste Karáči, pri ktorom zahynulo 15 ľudí vrátane 11 Francúzov. Útok, z ktorého zo začiatku podozrievali teroristickú organizáciu al-Káida, bol údajne pomstou za nevyplatenie úplatkov, ktoré boli sľúbené pakistanským úradom.

    Balladur v čase obvinenia povedal, že sa odvolá. Obvinenia podľa neho nebrali do úvahy skutočnosť, že jeho výdavky na kampaň boli schválené úradmi a k údajným priestupkom došlo pred viac ako dvoma desaťročiami.

    Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý pôsobil ako minister rozpočtu v Balladurovej vláde, takisto čelí niekoľkým škandálom vrátane obvinení z nelegálneho financovania svojej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2012.

     

    - Reklama -