Bývalý člen izraelských ozbrojených síl: Očakávajte aj tie najhoršie typy teroristických útokov. Pripravte sa!

    0
    Bývalý príslušník špeciálnych izraelských síl David Bohbot (Autor: Jan Štěpán)

    Antisemitizmus v Európe rastie. Tak sa aspoň pre Zoznam vyjadril bývalý český veľvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Máte rovnaký názor?

    Áno, súhlasím. Mnoho moslimov sa radikalizuje. Džihádistickí učitelia ich vyučujú základy vedúce k nenávisti voči západnej kultúre a všetkému, čo nie je totožné s islamom. Mnohí z tých, ktorí vytvárajú túto rétoriku plnú nenávisti, sú Palestínčania. Nie je možné, aby moslim, ktorý sa radikalizuje, nečítal alebo nevidel videa s učením Abdullaha Azzama, Abú Musaba az-Zarkávího, Abú Nidala a ďalších. Korene tejto nenávisti možno hľadať aj v súčasnej agresívnej rétorike vedenej Palestínou proti Izraelu. A, samozrejme, je tiež hlavným dôvodom útokov proti židovskej komunite v Európe. K nenávisti sú vedené už malé deti od útleho veku. Nenávisť sa im vštepuje!

    Ako vnímate fakt, že nezanedbateľná časť európskych moslimov má dvojité občianstvo, napríklad Turci. Tí môžu ovplyvňovať voľby v krajine, kde žijú, aj v krajine, kde sa narodili. Nemalo by byť dvojité občianstvo zakázané?

    Dvojité občianstvo nie je nutné zakazovať, ale mala by sa vyžadovať úplná lojalita k novej vlasti. Lojalita by mala byť jasnou podmienkou a pri jej porušení by malo nasledovať odobratie občianstva a vyhostenie. Dostať európsky pas je česť a hodnota. Pokiaľ si ich niekto neváži, potom si ju nezaslúži.

    Európa zažíva opäť novú vlnu teroristických útokov. Ako by sa k tomu mala EÚ postaviť?

    Prestať sa schovávať za rétoriku a pekné slová. Sme dostatočne silní a jednotní, aby sme dokázali nekompromisne a silne odpovedať. Je najvyšší čas na agresiu a teror adekvátne reagovať.

    Európa už zažila väčšinu typov útokov, ktoré zažil Izrael. Na čo by sme sa mali pripraviť? Požiare, atentáty na vrcholných predstaviteľov

    Pripravte sa na všetky možné scenáre. Očakávajte aj tie najhoršie. Len tak na ne môžete byť pripravení a nenecháte sa zaskočiť. Bezpečnosť občanov je jednou z najdôležitejších vecí a je nutné do nej investovať dostatok prostriedkov.

    Ako dlho bude podľa vás existovať Daeš a čo ho môže nahradiť?

    Stále. Nebude možné ho vymazať. Daeš nie je len názov extrémistickej frakcie. Daeš je ideológia, ktorá sa šíri každý deň…

    Ako vnímate útok USA na letisko sýrskej armády? Bol to premyslený krok alebo sa malo počkať na vyšetrenie chemického útoku na civilistov?

    Bol to nutný a rozhodný úder. Tvrdá lekcia prinášajúca morálnu podporu Sýrčanom a upozorňujúca Asada, že nie je nedotknuteľný. Postup a útoky sýrskej armády to nezastaví, ale bol vyslaný jasný odkaz, že útoky chemickými zbraňami nebudú tolerované.

    Trump ukázal, že je schopný prevziať dôsledne iniciatívu a stal sa ďalším hráčom na území Sýrie. Obama sa k takémuto kroku neodhodlal. Trump si tak upevňuje svoju pozíciu a signalizuje svetu, že došlo k zásadnej zmene v Bielom dome.

    Podľa izraelského experta na zahraničnú politiku USA Eltana Gilboa išiel Obama na Strednom východe proti záujmom spojencov – Saudskej Arábie, Egypta, Izraela – a to by mal Trump napraviť. Súhlasíte?

    Áno. Obama preferoval iné záujmy a umožnil extrémny nárast terorizmu a nestability. Je dobre, že odišiel a bol vystriedaný.

    Je dnes väčším spojencom Izraela Rusko alebo USA?

    Nepochybne stále USA, ale stabilizujú sa aj vzťahy s Ruskom. Nenechajte sa pomýliť posledným útokom. Trump demonštroval, že jeho hlavným záujmom je národný záujem USA, ale zároveň s dostatočným predstihom informoval o tomto útoku Rusko aj Izrael. Každá z týchto krajín má odlišné záujmy a priority, ale spolupracujú.

    Bude atómová vojna?

    Bohužiaľ, aj scenár jadrového konfliktu je možný. Veľkým rizikom je vláda Kim Čong-una v Severnej Kórei, ktorý sa oproti svojmu otcovi snaží zlepšiť životné podmienky obyvateľov, ale zároveň usiluje o vlastnú jadrovú zbraň, ktorou by mohol následne demonštrovať svoju moc a pozíciu. Je nevypočítateľný a nestabilný.

    Druhým veľkým rizikom je Irán, ktorý v okamihu, keď bude vlastniť jadrovú zbraň, je schopný ju poskytnúť teroristickým frakciám. Od takéhoto útoku by extrémistické a teroristické zoskupenia nič neodradilo, ani desaťtisíce nevinných obetí. Táto zbraň sa im nesmie v žiadnom prípade dostať do rúk. Je naivný ten, kto si bude myslieť, že ju nepoužijú!

    Lídri veľmocí by si to mali včas uvedomiť a túto hrozbu nepodceňovať! Je možné, že aj raketový útok USA na sýrsku základňu bol signálom Trumpa pre Severnú Kóreu, Čínu a, samozrejme, aj Irán.

    - Reklama -