Bývalý britský minister zahraničia: Bohatí Európania, hanbite sa! Utečenci vám sociálne systémy nezničia, sú to podnikaví ľudia

    0
    David Miliband (Autor: TASR)

    Po svete dnes putuje rekordné množstvo utečencov. Zástancovia brexitu budú podľa Milibanda tvrdiť, že starostlivosť o týchto ľudí nie je vecou Britov, keď ostrovné kráľovstvo nebude súčasťou EÚ. Lenže ako uvádza bývalý minister zahraničia za ľavicovú Labour Party, to nie je pravda. Podľa neho je morálnou povinnosťou Britov pomôcť chudobnejším krajinám, ktoré pred utečeneckou krízou nezatvárajú oči. Hanbou EÚ a USA je, že aj napriek svojmu ekonomickému blahobytu odmietajú poskytnúť pomoc.

    Podľa údajov OSN sa dnes v chudobných krajinách zdržiava asi 1,2 milióna migrantov, ktorí nedostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť. Práve im by mal podľa Milibanda Západ pomôcť. Británia a ďalšie európske krajiny by mali zreformovať svoje azylové systémy tak, aby prijímali žiadateľov o azyl rýchlejšie. Štáty EÚ by si vraj mali uvedomiť, že Grécko, Taliansko a Španielsko nemôžu samy zvládnuť nápor utečencov.

    „Tí, ktorí spĺňajú podmienky na udelenie azylu, by sa mali čo najrýchlejšie integrovať do svojich nových domovov. A tým, ktorí ich nespĺňajú, sa musí umožniť bezpečný návrat domov,“ apeloval Miliband na Európanov.

    Nemusíme vraj mať strach, že utečenci zničia naše sociálne systémy. Dlhoročné skúsenosti z USA totiž podľa Milibanda ukazujú, že utečenci sú veľmi podnikaví a nakoniec odvedú na daniach viac, než odčerpajú zo sociálneho systému.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -