Bývalí prisluhovači SS berú nemecké penzie, lobisti tvrdia, že sú ich tisíce, a chcú to zastaviť

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)
    Po oslobodení Belgicka v roku 1945 usvedčili zo spolupráce s treťou ríšou viac ako 57-tisíc Belgičanov, ktorí sa de facto stali nemeckými občanmi. Lobistická skupina Memorial Group odhaduje, že nemecký dôchodok dostáva približne 2 500 bývalých spolupracovníkov a členov oddielov SS. 
     
    Z iniciatívy lobistov vznikla dokonca petícia, ktorá vyzýva, aby boli takéto penzie zastavené. Súčasťou skupiny Memorial Group sú aj obete koncentračných táborov a aktivisti, ktorí sa snažia, aby novodobé Belgicko nezabudlo na vojnovú okupáciu. 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU
     
    Belgičania slúžili nielen v oddieloch Waffen-SS, ale aj v radoch Wehrmachtu. Zriedkavé neboli ani prípady, v ktorých Belgičania udávali Židov a aj členov belgického odboja. Podľa predsedu  Memorial Group Pietra Paula Baetena je „smutné, že Belgicko sa nedokáže alebo sa nechce dostať k informáciám o príjemcoch zahraničných penzií“. 
     
    Nemecké úrady nepotvrdili, že by vyplácali dôchodky pre 2 500 bývalých belgických kolaborantov, a pre BBC uviedli, že nevedú evidenciu bývalých belgických kolaborantov s nacistickým režimom, ktorým by bola vyplácaná nemecká penzia. Oficiálne Nemecko vypláca dôchodky 57 Belgičanom. 
     
    - Reklama -